Početna / Opštine / Bojnik / ČETIRI koraka koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić

ČETIRI koraka koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić

Vrtići u Srbiji, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, roditelje očekuju obaveze.

Iako je bilo polemike oko toga da li će i najmlađi, do 3 godine krenuti, odlučeno je i da jaslena grupa krene, a donesena je i preporuka da u naredne dve nedelje ne u vrtić ne krenu samo mališani koji imaju hronična oboljenja.

Ovo su koraci koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić.

1. korak – Izjašnjavanje

Roditelji su se pre dve nedelje svojim predškolskim ustanovama izjašnjavali da li imaju potrebe da im deca krenu u vrtić ili ne. Prema zvaničnim podacima, kako je anketa pokazala, u vrtić bi trebalo od ponedeljka da krene 25 do 30 ukupno upisane dece.

Prednost je data samohranim i roditeljima koji ne mogu da rade od kuće, već moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca ,objasnila je predsednicaOdbora za predškolsku delatnost sindikata “Nezavisnost” Suzana Lazarević.

„Samohrani roditelji koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost. Takvih je od 25 do 30 odsto. Taj procenat vuče Beograd, gde 27 do 28 odsto njih ima potrebu za tim – kazala je Lazarević.

2. korak – Pregled dece kod pedijatra

Kada je već postalo jasno da vrtići počinju sa radom, roditelji su dobili obaveštenje šta sve moraju da urade, kako bi decu ponovo poslali u predškolske ustanove. Prvo i osnovno je da imaju potvrdu pedijatra da je dete zdravo.

„Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da ste u obavezi prilikom povratka deteta u ustanovu donesete potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana – navodi se u poruci koju predškolske ustanove šalju roditeljima.

Iako se spekulisalo da će uz pregleda pedijatra – pregled grla, žlezdi, slušanje pluća, biti obavezni i brisevi uha, ždrela i nosa, kao i da se deci vadi krv iz prsta kako bi se uradila osnovna laboratorija, za sada se u pedijatrijama beogradskih domova zdravlja to neće raditi.

Gužve u Odeljenjima pedijatrije očekuju se od sutra, s obzirom na to da su se prave smernice čekale do danas, kada je pedijatrima saopšteno da od sutra počinju normalno da rade. Tada se i očekuje najveća navala roditelja.

U pojedinim domovima zdravlja se ovi pregledi zakazuju, ali u većini ne.

3. korak – Potvrda poslodavca da roditelji moraju da budu fizički prisutni u firmi

Pored potvrde da je dete zdravo, takođe, bitni papiri su potvrde da roditelji moraju da budu fizički prisutni na svom poslu, a ne da rade od kuće. Na potvrdi je neophodno navesti i broj telefona poslodavca.

-Potrebno je da dostavite potvrdu vašeg poslodavca da morate svoje poslove da obavljate u sedištu ili u drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, zajedno sa kontaktom poslodavca – stoji u poruci roditeljima.

4. korak – Dolazak deteta u vrtić i mere zaštite

Prilikom odvođenja deteta u vrtić, roditelji moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a trebalo bi da se trude da drže socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima.

Sve uzete potvrde, kako o zdravlju deteta, tako i od poslodavaca, predaju se vaspitačima prvog dana.

Preporuka za decu sa hroničnim bolestima

Danas je Ministarstvo prosvete održao sastanak sa predstavnicima strukovnih sindikata i udruženja, i doneti su konačni zaključci u vezi sa polaskom dece u vrtić.

Najnovija je preporuka da deca koja imaju određene hronične bolesti, u naredne dve nedelje ne idu u vrtić. Isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti.

„Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima – respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti – rekla je Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata “Nezavisnost”.

Izvor: zelenaucionica.om

Pogledaj takodje

Nakon pandemije koronavirusa svet će biti drugačiji

Nakon pandemije koronavirusa svet neće biti isti, a koliko će se promeniti pokazaće vreme,kazala je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *