Caričin grad sve bliži Uneskovoj listi svetske baštine

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je informaciju da je formirao Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Unaskovu listu svetske baštine.

Ovaj stručni tim sastavljen je od arheologa, arhitekata, istoričara umetnosti i konnzervatora-restauratoračiji je zadatak da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa i smernicama navedenim u Operativnom vodiču.

Caričin grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine i prepoznat je kao značajno nalazište za razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna kao jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala – navode iz RZZSK.

Unesko je najpoznatiji po zaštiti kulture i prirode u skladu sa Konvencijom o svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini iz 1971. godine. Ovaj dokument daje autoritet da se popišu lokacije od univezralnog značaja za kulturu, prirodne lepote, ali i nematerijalno nasleđe. Na Uneskovoj listi za sada ima preko 1100 lokaliteta.

Check Also

Dva leskovačka naselja u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *