Početna / KULTURA / Bogat program Gejzerskih noći

Bogat program Gejzerskih noći

            Šesto veče na „Gejzerskim noćima“ bilo je rezervisano za ljubitelje tradicionalne muzike Srbije, Makedonije, Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

             Katarina Pavlović, pevačica i flautista i Igor Dragović, članovi “Dua Čudesmo” razgalili su srca posetilaca Sijarinske Banje. “Duo Čudesmo” iza sebe ima brojne nastupe  na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, tokom kojih se predstavio specifičnim zvukom australijskog drevnog instrumenta – didžididua.

               Dan ranije, za dobro raspoloženje u petoj Gejzerskoj noći bili su zaduženi gosti iz Leskovca, mažoretkinje i KUD “Lemind”.

          Mažoretkinje već 15 godina funkcionišu pri Turističkoj organizaciji grada Leskovca i broje mnogobrojne nastupe kako u zemlji, tako i van nje. Davne 2009. godine bile su prvakinje Srbije, a pored ovog, dobitnice su još brojnih priznanja. Radom grupe, koja se sastoji iz seniorki i juniorki, rukovodi koreograf Verica Janković.

           KUD “Lemind”, čijim je koreografijama publika na platou ispred restorana Snežnik bila oduševljena, osnovano je još 1979. godine, sa ciljem da studioznim radom neguje i koreografski uobličava narodne igre. Misija društva je da mladim generacijama narodnu tradiciju predstavi kroz igru, muziku i pevanje. Članovi KUD-a dobitnici su mnogih priznanja i nagrada, a njihove nastupe uvek prate aplauzi mnogih ljubitelja folklora. Gostovali su u Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Grčkoj i priredili preko 1500 koncerata. Radom društva rukovodi umetnički direktor ansambla, Milan Filipović, koji je ujedno zadužen za koreografiju. Gosti u Sijarinskoj Banji mogli su uživati u igrama iz okoline Pirota, iz centralne Srbije, iz vrenjskog polja, narodnim pesmama sa Kosova, igrama iz metohijskog podgora, iz ponišavlja, okoline Leskovca i bosilegradskog krajišta.

           Prema programu Gejzerskih noći, publika će večeras uživati u starogradskim pesmama u izvođenju pevača Miloša Radovića.

             Gejzerske noći traće do 2. avgusta kada je u Sijarinskoj banji veliki Svetoilijski sabor. Tog dana, biće organizovano i tradicionalno grupno venčanje pod Gejzerom.   

          Organizatori Gejzerskih noći su Turistička organizacija opštine Medveđa u saradnji sa SBR „Gejzer“ iz Sijarinske Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije i opštine Medveđa.

 

Pogledaj takodje

U Vlasotincu predstavljen novi broj „Pomaka“

Sinoć je vlasotinačkoj publici predstavljen najnoviji broj lista za književnost, umetnost i kulturu “Pomak”. Pozdravljajući …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *