Home / DRUŠTVO / Bogat i zanimljiv program jubilarnog STRINGS-a
hotel bell

Bogat i zanimljiv program jubilarnog STRINGS-a

Organizator se potrudio da se deseti rođendan manifestacije obeleži zanimljivim, ne samo muzičkim, sadržajima, ali i da obezbedi gostovanje priznatih umetnika, poput Vladimira Maričića, Valerija Sokolova, Nersesa Ohanjana i Amire Medunjanin.

Otvaranje Međunarodnog festivala i letnje akademije muzike planirano je za nedelju 31. jul, u 20 sati, a prethodiće mu predstavljanje izložbe fotografija “Muzika duše“, autora Dejana Veljkovića, koja označava retrospektivu najzanimljivijih detalja iz proteklih godina.

Najavljujući predstojeću manifestaciju, urednik muzičkog programa u Leskovačkom kuturnom centru, Saša Stevanović, istakao je napore organizatora da svaki Strings, bude bolji od prethodnog:

– Podizali smo lestvicu kvaliteta i može se reći da smo uspeli da mu damo “dušu“ i obezbedimo autentičnost i prepoznatljivost, jer on nije samo festival klasične, već umetničke muzike. Ove godine smo otišli korak dalje, što nas izdvaja od ostalih muzičkih manifestacija u Srbiji. Naime, od mladog kompozitora Igora Andrića smo naručili originalnu kompoziciju specijalno za ovu priliku. Sredstva smo obezbedili preko projekta Sokoj-a i ona će premijerno biti izvedena na otvaranju. Zove se “Mozaik“ i publici će je doneti gudački kvartet u sastavu- Miroslav Pavlović David Saramandić na violini, Nemanja Živanović na violi i Željko Ivović na violončelu. Sa ovom praksom nastavićemo i narednih godina.

Prvo veče festivala obeležiće i koncert Omladinskog kamernog orkestra “Strings“, pod dirigentskom upravom Radeta Pejčića.

Program će, 1. avgusta početi otvaranjem izložbe fotografija “Yu grupa“, a začiniće“ ga koncertom Vladimir Maričić sa svojim kvartetom.

– On je prošle godine izdao cd sa tradicionalnim pesmama iz Srbije, u džez aranžmanima. Svoj nastup krstio je “Džez na Veternici“. U njegovom kvartetu su priznati srpski džez muzičari, uz podršku Kubanca Del Tora, na udaraljkama. Pored Vlade Maričića koncerte će prirediti i ukrajinski violinista Valerij Sokolov i Jovica Ivanović na harmonici, odnosno bandoneonu – četvorouglastoj harmonici rastegači, koja ima većim broj tonova od obične i popularna je u Argentini. Pratiće ga gudački kvartet “Strings“.

Pretposlednje festivalsko veče rezervisano je za koncert pod nazivom “10 godina Strings festivala“, a kamernim orkestrom dirigovaće Igor Krizman iz Hrvatske.

– Šestog avgusta se manifestacija završava, a Leskovčani će u “finalu“ imati još dve prilike za istinsko uživanje:

– Veliko nam je zadovojstvo da ugostimo Nersesa Ohanjana, jermenskog umetnika na bitbox flauti. Tačnije on istovremeno svira flautu i bitboxuje, što ovog trenutka u svetu radi svega nekoliko umetnika. Na harmonici će ga pratiti Miroslav Nisić. Šlag na 10. Strings, biće nastup Amire Medunjanin, pevačice koja izvodi bluz sa balkanskih prostora, tačnije tradicionale u novim aranžmanima. Vrlo je zauzeta i jedva smo uspeli da uskladimo termine, ali verujem da će sugrađani uživati u njenom koncertu, za koji, već sada vlada ogromno interesovanje.

Najveći broj koncerata biće održan u Leskovačkom kulturnom centru, ali će deo nastupa biti priređen u Svečanoj sali grada, Narodnom pozorištu i bašti Centra za stručno usavršavanje, o čemu se ljubitelji muzike mogu informisati preko oglasnih tabli festivala, raspoređenih po čitavom gradu.

Check Also

Sklapaju se kockice: “Dubočica“ dobila još dva pojačanja i počela pripreme

Rukometni klub “Dubočica“ želi još jednu uspešnu sezonu, a to, pre svega, znači plasman u …

Оставите одговор