“Bate će se ženi” i “Selo sas jedan padež” – Promocija govora juga Srbije u Narodnoj Biblioteci

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Foto:NBL

U Narodnoj biblioteci održana je promocija knjige „Bate će se ženi“ u izdanju Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu i knjige „Selo sas jedan padež“ u izdanju Biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu.

Obe knjige sadrže audio-knjige i kju-ar kodove za očitavanje i slušanje kompletnog sadržaja knjige čime se čuva i neguje izvorni oblik govor juga Srbije.

U programu su učestvovali autor Vlasta N. Cenić, Dragan Marjanović, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu i nastavnici i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu.

Igrokaz koji je izveden na promociji knjiga u Leskovcu, deo je školskog projekta „Opismeni se“.
Knjiga „Bate će se ženi“ sadrži i poklon za svakog čitaoca, vezenu maramicu. Maramice su izvezle devojčice iz doljevače škole uz pomoć baka, majki i nastavnica. Izradom ovih maramica čuva se tradicija.

U audio-knjizi „Bate će se ženi“ pesme kazuju autor i članovi Kulturno-prosvetnog društva „Trorečje“, Kočane (nastavnici i učenici OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu). Audio-zapisi snimani su i montirani u Radiju Koprijanu. Audio-knjiga sastavni je deo štampane knjige i nalazi se na sajtu Biblioteke u Leskovcu.


Knjiga „Bate će se ženi“ januara 2021. godine predstavljena je na 62. Republičkom zimskom seminaru za nastavnike srpskog jezika u Beogradu u okviru radionice „Obrada dijalekta u osnovnoj školi“ koju je vodio profesor Vlasta Cenić, zajedno sa Danijelom i Tanjom Stojanović, Dejanom Mitrovićem i učenicima iz Doljevca.

Biblioteka u Lazarevcu izdala je knjigu „Selo sas jedan padež“ kao nagradu autoru za dobijanje priznanja Zlatno Gašino pero. Priznanje je dodeljeno za stvaralački doprinos sreći detinjstva, a njome je sagledan sveukupan rad Vlaste N. Cenića u oblasti stvaralaštva za decu koji traje nekoliko decenija.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *