Home / DRUŠTVO / Balkanska smotra strip autora od 14. do 16. avgusta u Leskovcu
hotel bell

Balkanska smotra strip autora od 14. do 16. avgusta u Leskovcu

Leskovac je grad koji je stvoren za strip, a to dokazuje 22. Balkanska smotra mladih strip autora od koja će se održati od 14. do 16. avgusta u Leskovcu.

Tim povodom konferenciju za medije održao je Marko Stojanović, koji je ovom prilikom istakao da je ovo jedina manifestacija koja se održava realno uz prisustvo mera opreza. Učešće na ovoj manifestaciji uzelo je 2839 izlagača iz 73 zemalja sveta, što je do sada nezabeležen broj država iz kojih su stigli radovi na bilo kojoj strip manifestaciji u čitavoj Evropi.

„Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 22. put u periodu od 14. do 16. avgusta, uz sve propisane mere bezbednosti prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“. Ono što ovaj festival čini različitim jeste to što se organizuje u izuzetno nepovoljnim uslovima pandemije COVID-a 19, pa je tako prema našim saznanjima jedna od retkih, ako ne i jedina, strip manifestacija u regionu od početka godine koja nije otkazana ili sasvim preseljena u digitalni format održavanja. Još jedna stvar koja 22. Balkansku smotru mladih strip autora čini specifičnom jeste i činjenica da na njoj učestvuje 2839 učesnika iz rekordnih 73 zemalja iz čitavog sveta. Osim učesnika iz zemalja koje slove za stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz zemalja koje su do ovog trenutka za stripovsku javnost bile potpuna nepoznaninca, poput Burkine Faso, Mnjamara, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih što sve svedoči o raširenosti devete umetnosti u svetu, ali i ugledu koji Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu uživa na svim meridijanima – ističe Stojanović.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će ove godine zapremati obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci „Radoje Domanović“.

„Mere bezbednosti koje je donela Vlada Republike Srbije i grad Leskovac poput zabrane okupljanja učinile se programski deo festivala neizvodljivim, kao i oficijalnu ceremoniju otvaranja, pa će tako usled zaštite zdravlja građana Leskovca oba ova uobičajna dela festivala biti izostavljena iz programa manifestacije. Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su otvorene izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance – zaključuje Stojanović.

Check Also

Država izdvojila 120 miliona dinara za kupovinu mini buseva za prevoz seoskog stanovništva

Foto: pixabey Na jučerašnjoj sednici Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa dodele …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *