Početna / GRADOVI / Niš / Asocijacija adaptivnog plivanja Srbija, održala još jednu uspešnu promociju sporta za osobe sa invalidtetom

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbija, održala još jednu uspešnu promociju sporta za osobe sa invalidtetom

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbija (ADAPTS) je od 25.10. do 27.10.2019. godine upešno realizovala trening mobilinost u okviru projekta: SOCIAL CARE FOR PHYSICAL IMPROVEMENT, koji je odobren u okviru Erazmus projekata strateških partnerstava razvoja mladih.

Cilj samog projekta је omogućiti mladim ljudima da steknu znanja iz oblasti sporta i fizičkog vežbanja osoba sa invaliditetom koja su primenjiva u praksi. Na taj način polaznici treninga stiču nova dodatna znanja, van redovnog školovanja, što im omogućuje da postanu konkuretniji na tržištu rada i da imaju veću šansu za zaposlenje.

Trening mobilnost u Nišu trajao je 3 dana i omogućio je učesnicima da steknu znanja iz plivanja za osobe sa invaliditetom i golbala. Konkretne aktivnosti objasnio je Bojan Jorgić ,koordinator samog projekta.

Prvog dana održana su teorijska predavanja i praktične vežbe na  bazenu sportskog centra „Čair“, koje su imale za cilj prezentaciju Halliwick metode koja omogućuje osobama sa težim oblicima invaliditeta da nauče da plivaju na najefikasniji i najsigurniji način. Drugog dana fokus je bio na paraolimpijskom plivanju. Na teorijskom delu predavanja objašnjena su pravila i klasifikacija plivača sa invaliditetom. Na samom bazenu plivači sa invaliditetom su demostrirali svoje tehnike plivanja i objašnjenja je moguća modifikacija u odnosu na vrstu invaliditeta, a sa ciljem postizanja što boljih takmičarskih rezultata. Trećeg dana održano je teorijsko predavanje na temu Golbala, jednog od najpopularnijih sportova za slepe osobe. Pored toga izvedena je i praktična demonstracijau maloj hali sportskog centra „Čair“ sa naglaskom na tehničke i taktičke elemente igre u napadu i odbrani – navodi Jorgić.

Na treningu mobilnosti učestvovala su po dva predstavnika iz partnerskih organizacija, Champions factory iz Velike Britanije, Efektas Group iz Litvanije i BASD iz Bugarske. Pored njih, polaznici treninga mobilnosti bili su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, zatim studenti Departmana za psihologiju na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Nišu, volonteri Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom (GUPOAN), treneri i sportisti sa invaliditetom.

Ovaj trening nam omogućava da steknemo znanja kako da naučimo osobu sa invaliditetom da pliva i da bude samostalna u vodi. Sertifikat koji sam dobila, obogatiće moju profesionalnu biografiju i nadam se da će mi biti od koristi kada budem konkurisala za neki posao-sumira utiske studenkinja Anja Lazić jedana od polaznica treninga.

Jedan od značaja ovakvih  mobilnosti jeste i upoznavanje različitih kultura i međusobna socijalizacija i druženje mladih. Ovo je potpuno drugačija kultura življenja u odnosu na onu iz koje mi dolazimo, ali je lepo istraživati i upoznati nove ljude isteći prijateljstva – ističe  Joel Fowler iz Velike Britanije.

„Predstavnici ADAPTSA ističu da će i dalje raditi na promociji i razvoju adaptivnog fizičkog vežbanja. Želimo da što više osoba sa invaliditetom ne samo u Nišu već i u celoj Srbiji bude uključeno u fizičke aktivnosti i na taj način poboljša svoje psihofizičko stanje i da kroz sport postanu vidljiviji u društvu. Takođe, želimo da mladim ljudima koj žele da steknu znanja iz oblasti adaptivnog fizičko vežbanja i da se u tom polju usavršavaju, to i omogućimo kroz organizaciju ovakvih trening mobilnosti i seminara –navodi Bojan Jorgić. ADAPTS već godinama, praktično od svog osnivanja 2012. godine organizuje seminare, a početak međunarodne saradnje u okviru Erazmus projekata ukazuje da smo postali poznati po svom radu i izvan granica naše zemlje – ističe Marko Aleksandrović.

Završni sastanak u okviru ovog projekta biće održan aprila 2020. godine u Litvaniji.

Pogledaj takodje

Svetski dan zdravlja u Srbiji: DO POBEDE ZAJEDNO!

Poruka Ministarstva zdravlja povodom Svetskog dana zdravlja. Svetski dan zdravlja 2020, 7. april 2020.Nema svečanosti, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *