Početna / DRUŠTVO / Ana Franić: Film „Ime naroda“ nije samo istorijski, nego je i priča o ljubavi na više nivoa
hotel bell

Ana Franić: Film „Ime naroda“ nije samo istorijski, nego je i priča o ljubavi na više nivoa

Ana Franić, Kosta Peševski, Darko Bajić

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, sinoć je otvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE koji će se održati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Nakon svečane ceremonije prikazan je film „Ime naroda“ Darka Bajića, a na današnjoj konferenciji o filmu su govorili Ana Franić, Kosta Peševski i Darko Bajić.

Govoreći o filmu „Ime naroda“ iz ugla reditelja, Darko Bajić je istakao da je motivaciju da prihvati poziv scenariste Milovana Vitezovića i producenta filma Lazara Ristovskog bio lik Svetozara Miletića.

Ana Franić, Kosta Peševski, Darko Bajić

„Ono što mi je bilo značajno u istraživanju i odluci da radim film jeste Svetozar Miletić i njegov idealizam koji je imao. On je izuzetno jak borac, a ja volim filmove u kojima junaci dominiraju. Tu su i njegova vezanost za porodicu, ali i žrtva koju je on imao radeći, stvarajući i pokušavajući da zaštiti slobodu Srba, njihovog jezika i crkve u Austrougarskoj monarhiji, tadašnjoj centralizovanoj vele-sili. Sve to me je zainteresovalo da vidim i uporedim šta se sve dešavalo kroz istoriju sredinom i krajem 19. veka, i koliko se to vreme razlikuje, a šta je isto ovom danas“.

O radu kao ko-scenarista filma „Ime naroda“ za koji Milovan Vitezović potpisuje originalni scenario, Kosta Peševski je na današnjoj konferenciji za medije rekao: 

Ana Franic, Kosta Peševski, Darko Bajić

„Originalni scenario prvobitno je zamišljen za seriju, zbog čega je najpre trebalo da ga svedem u filmsku formu, a nakon toga da zajedno sa Darkom Bajićem radim na njegovoj daljoj adaptaciji jer način na koji je napisan nije trpeo formu savremenog filma“, istakao je Peševski i dodao: „Zbog velikog vremenskog raspona koji obuhvata radnja filma, od detinjstva do smrti Svetozara Miletića, tražili smo formu koja će zadovoljiti kriterijum filma ovako kako je zamišljen, ali i formu savremenog filma. Zato smo napravili bitne intervencije tako što smo težište sa glavnog junaka prebacili na njegovu ćerku Milicu Tomić, jer je ona jedini lik koji spaja dve generacije ljudi koji su se borili za prisajedinjenje Vojvodine.“

Ana Franić, glumica i ovogodišnja članica žirija LIFFE-a istakla je da ne odbija saradnju sa Darkom Bajićem, a o samom filmu i ulozi Anke Miletić koju tumači u filmu izjavila je:

„Anka Miletić je žena iz senke, neko ko je stub kuće i bez koga ni borba Svetozara Miletića, ni njihove ćerke Milice Miletić sigurno ne bi bila izvodljiva da u njoj nisu imali ono što ona jeste – stub i stožer koji ih okuplja.“

Franić je istakla da film „Ime naroda“ nije samo istorijski, nego da je ujedno priča o ljubavi na više nivoa.

„Ključ vezivanja publike za film je u tome što su Darko Bajić i Kosta Peševski uspeli da, od nečega što je u startu pretendovalo da bude istorijska saga, u stvari naprave pravi ljubavni film koji ne tretira ljubav samo u muško-ženskom odnosu, nego oslikava i ljubav čoveka prema svojoj domovini na najlepši način, kao i ljubav porodice. Mislim da je to publika prepoznala jer se film izdigao iznad nečega što je samo politički ili istorijski kontekst, i govori i o ljubavi, a to ljude radi na ličnom planu“.

Povodom učešća u žiriju, koji pored nje ove godine čine Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar, Ana Franić je istakla da joj je zadovoljstvo što će se naći u društvu dve divne dame i rediteljke čiji rad veoma ceni.

Pogledaj takodje

U Covid bolnici preminuli Leskovčanin (49 godina) i Vlasotinčanka (55 godina), raste broj hospitalizovanih

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa od posledica infekcije Korona virusom umrlo je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *