Home / DRUŠTVO / Ambasador Belgije posetio Leskovac
hotel bell

Ambasador Belgije posetio Leskovac

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kun Adamom.

Teme razgovora bile su mogućnosti saradnje Grada Leskovca sa ambasadom Belgije u cilju bolje saradnje dve zemlje, ali i namere da se pobojlša ekonomska saradnja leskovačkih i privrednika iz ove zemlje.

-Republika Srbija na čelu sa predsednikom, gospodinom Aleksandrom Vučićem odredila je spoljnopolitičke prioritete i ciljeve zahvaljujući kojima je danas na dobrom putu. Najznačajnije je, svakako, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak procesa pridruživanja Evroposkoj uniji, razvoj dobrih odnosa sa susedima i zemljama širom sveta i jače ekonomsko povezivanje sa razvijenim zemljama. U cilju stvaranja dobrog međunarodnog ugleda gospodin Aleksandar Vučić je najpre kao premijer, a zatim i kao predsednik imao brojne sastanke sa šefovima država i premijerima zemalja iz čitavog sveta – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Grad Leskovac je spreman da ponudi investitorima iz Belgije odlične uslove za ulaganja i poslovnu saradnju.

– Grad Leskovac, peti po veličini i među prvima prema broju naseljenih mesta, trudi se da podrži i pridruži se sprovođenju spoljne politike Srbije.
Primarni zadatak kada je u pitanju razvijanje međunarodnih odnosa je privlačenje stranih investitora koji bi svojim investicijama doprineli razvoju Leskovca i otvaranju novih radnih mesta, kao i mogućnost realizacije brojnih projekata iz raznih oblasti. Sa tim ciljem ugostili smo ambasadora Republike Кoreje, Danske, Švajcarske, Švedske, Austrije, Nemačke, Amerike, Norveške, ambasadore arapskih i afričkih zemalja.
Кonstantno održavamo kontakte sa gradonačelnicima i predsednicima opština zemalja suseda. Ponosni smo na činjenicu da Leskovac ima 11 gradova pobratima, od kojih imamo podršku priključivanju projekata koje finansira Evropska unija. U interesu razvijanja što boljih odnosa sa vodećim evropskim zemljama i doprinosu poboljšanja ekonomske saradnje Belgije i Srbije, danas je sa nama Njagova ekselencija, ambasador Кraljevine Belgije, Кunrad Adam. Potencijal ekonomske i industrijske saradnje dveju zemalja leži u industriji metala, elektronskoj i hemijskoj industriji i poljoprivrednom sektoru. Gospodin Adam i ja smo razgovarali kako zajedničkim snagama možemo doprineti toj saradnji, a obojica verujemo da je to moguće, s obzirom na činjenicu da u Leskovcu rastu pomenute industrije – dodao je Cvetanović.

Ambasador Belgije u Leskovcu

Publicerat av Dnevnik Juga Tisdag 12 februari 2019

Leskovac će predstavljati upravo Belgiju na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“.

-Postoji i spona između Leskovca, Belgije i njenog naroda. To su naša divna deca koja će ovu zemlju predstavljati na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“. Oni su danas sa nama kako bi upoznali ambasadora zemlje na čijem će jeziku pevati. Izvešće pesmu Loika Nota i mi se nadamo da će sinergija naših naroda Leskovcu doneti pobedu – zaključio je gradonačelnik Leskovca.

Ambasador Belgije je rekao da je u Srbiji 4 ili 5 meseci i da je ovo njegova prva poseta Leskovca, ali da veruje da neće biti i poslednja.

-Imali smo vrlo plodonosan sastanak sa gradonačelnikom Leskovca koji me je upoznao sa situacijom u gradu, planovi i ciljevima. Dobro je da izađemo iz Beograda i da posetimo celu Srbiju. Leskovac je jedna od navjećih opština koja ima veoma dobar geografski položaj na koridoru 10. Moj osnovni zadatak je promovisanje priključivanja Srbije Evropskoj uniji. Srbija ima puno sulova za to, kao i Leskovac koji je zbog koridora 10 povezaniji sa mnogim državama i omogućava bolji protok robe i saradnju, Evropska perspektiva je bitna za Belgiju kao jednog od osnivača Evropske unije. Tu smo da postavimo pitanje šta Belgija može da uradi da pomogne Srbiji na tom putu. Jedno od rešenja jeste bolji kontakt između kompanija iz Srbije i Evropske unije. Rast broja zaposlenih je bitan kako bi se stvorili uslovi za mlade ljude da ostanu u ovom gradu. Dobio sam informacije o belgijskoj kompaniji Bloks koja sarađuje sa firmo Leskobegs. Nadam se da će se ta saradnja dodatno proširiti i da će i druge belgijske kompanije naći svoj interes za saradnju i ivestiranje u Leskovcu. Drago mi je da Leskovac predstavlja Belgiju na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ i radujem se saradnji i u ovoj i u drugim oblastima. Nadam se da ćemo da pobedimo na ovom takmičenju i da ćemo poboljšati našu saradnju u svim oblastima, posebno u kulturi – naglasio je Kun Adam, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji.

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор