hotel bell

Akcija “Sat za našu planetu” u subotu i u Leskovcu

Leskovac će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „Sat za našu planetu“, koju organizuje Svetski fond za prirodu (WWF).

Leskovac će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „Sat za našu planetu“, koja se, u organizaciji Svetskog fonda za prirodu (WWF), već čitavu deceniju sprovodi u svetu, a osam godina u Srbiji, sa ciljem da se preduzmu mere za ublažavanje posledica klimatskih promena i ukaže na to da je moguće promeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas koji na njoj živimo.

U subotu 19. marta 2016. godine u 20.30 časova u domovima, školama i poslovnim zgradama, na znamenitim građevinama i spomenicima širom planete, biće isključena svetla na jedan sat – „Sat za našu planetu”. Simbolično, na sat vremena će biti isključena javna i dekorativna rasveta u gradskom parku, zgradi Skupštine, Osmospratnici, Leskovačkom kulturnom centru, Elektrodistribuciji, na Bulevaru oslobođenja i ostalim gradskim trgovima.

Načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Bobana Stošić, najavila je da će centralna akcija, 19. marta, u pomenutom terminu, u Leskovcu biti organizovana u gradskom parku, u saradnji sa desetak gradskih obrazovnih ustanova, koje će izvesti performans na temu zaštite životne sredine. Ona je pozvala građane da u što većem broju uzmu učešće u ovoj akciji, kao i da, u vremenu od 20:30h do 21:30h u svom domu isključe bar jednu sijalicu, u znak podrške borbi protiv klimatskih promena.

Od nastanka 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret u koji se prošle godine uključilo preko 2 milijarde ljudi iz preko 7000 gradova iz 172 zemlje sveta. U Srbiji se 2015. godine ovoj svetskoj akciji pridružio 91 grad i opština, 172 škole i 110 organizacija civilnog društva.

Check Also

U nedelju bez struje tri gradske ulice

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će bez električne energije u nedelju biti tri ulice …

Оставите одговор