Akcija “Budi bezbedan u saobraćaju”

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, na teritoriji grada Niša, u periodu 1997-2016, u saobraćajnim nezgodama stradalo je 11, a povređeno je 959 dece, uzrasta do 14 godina.

U Srbiji je u periodu 2012-2014. godine smrtno stradalo 37 dece uzrasta do 14 godina (2% ukupno stradalih u saobraćajnim nezgodama). U 47% slučajeva deca stradaju kao putnici u vozilima, u 41% nezgoda kao pešaci, a u 12% kao biciklisti. Najveći broj dece strada na početku i kraju školske godine i u uslovima smanjene vidljivosti, tj. u večernjim satima.

 

Parking servis radi na aktuelizaciji ovog problema duži niz godina. Akcija „Budi bezbedan u saobraćaju“ ima za cilj da kroz edukaciju skrene pažnju najmlađima koje su saobraćajne opasnosti koje ih vrebaju u saobraćaju i da ih nauči modelima bezbednog ponašanja, kroz specifične saobraćajne situacije u kojima su najugroženiji.

Pored ove kampanje, preduzeće će nastaviti sa održavanjem saobraćajne signalizacije i semafora, ali i sa postavljanjem zaštitnih pešačkih ograda. Samo kroz zajedničku saradnju svih nadležnih možemo da ostvarimo pozitivne efekte, a cilj je „bez poginule dece u saobraćajnim nezgodama“.

 

Neophodne su zajedničke aktivnosti u oblasti: promotivnih aktivnosti (edukacije roditelja o obavezi korišćenja dečijih sedišta u automobilima i korišćenja reflektujućih prsluka u uslovima smanjene vidljivosti… ), unapređenja saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, građevinsko-tehničkih mera (uvođenja zona usporenog saobraćaja u blizini škola, postavljanja ležećih policajaca, zaštitnih barijera i ograda…) i kontrole poštovanja saobraćajnih propisa.

U planu je da se do kraja ove školske godine obiđe 20 škola u gradu, a u toku sledeće školske godine, sve osnovne škole u gradu i na selu.

Check Also

Upravljao autom bez vozačke dozvole

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu isključili su iz saobraćaja tridesettrogodišnjeg muškarca koji je u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *