Živojin Ilić, rezervista iz Grdelice, na današnji dan 1999. godine, na Paštriku je herojski poginuo braneći otadžbinu

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tokom bitke na Paštriku, (26. maj-14. jun 1999.) jedan od najtežih dana bio je 30. maj. U bombardovanju Nato avijacije, poginuo je rezervista Živojin Ilić iz Grdelice. Godinu ranije, u borbi sa teroristima stradao je vodnik Dragan Igranjtović iz Gornjeg Brestovca,

Tog 30. maja, Nato avijacija je žestoko tukla po položajima 549. motorizovane brigade u selu Planeja. Veliki broj srpskih vojnika je ranjen, a dvojica su izgubila život: Živojin Ilić iz Grdelice, rođen 1962. godine i Dobrivoje Gligorijević iz Prizrena. U isto vreme, poginuo je i Predrag Todosić iz Prizrena, ali kod sela Koriša.

Godinu dana ranije, u rejonu Smonice, opština Đakovica, za odbranu otadžbine pao je vodnik Dragan Ignjatović iz Gornjeg Brestovca, kod Bojnika. Nastradao je od eksplozivne naprave, u selu Žub.

Njihovi ratni drugovi, pripadnici herojske 549. motorizovane brigade, svake godine odaju poštu postradalim saborcima, a u subotu, 4. juna će, u kasarni ”Vojvoda Petar Bojović” u Sinkovcu, biti otkriven zajednički spomenik ovim junacima.

Check Also

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca: “Sačuvajmo humanost”

8. maja svake godine širom sveta obeležava se Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *