hotel bell

10 novih hraniteljskih porodica u Leskovcu

U Centru za Stručno usavršavanje u obrazovanju, podeljeni su sertifikati o završenoj desetonedeljnoj obuci za buduće hranitelje. Ovu dvo i po mesečnu obuku, pohađalo je i uspešno završilo 10 hraniteljskih porodica.

Direktor Centra za socijalni rad, Predrag Momčilović istakao je ovom prilikom da su učesnici ove obuke humani ljudi, koji će svojim štićenicima pružiti najbolje.

„Svi ovi ljudi koji su danas završili obuku su humani ljudi, koji su prepoznali potrebu da pomognu deci bez roditeljskog staranja. Na evidenciji Centra za socijalni rad je oko 130 dece bez roditeljskog staranja, koja su svoje utočište našla u hraniteljskim porodicama. Hraniteljstvo je jedan posao, koji treba da deci obezbedi normalan život, a sa druge strane treba da ih osposobi za život (kroz vaspitanje i obrazovanje). U hraniteljskim porodicama deca ostaju do punoletstva odnosno do 18 – te godine života ili 26 -te, ukoliko se nalaze na redovnom školovanju. Posle toga ti mladići i devojke odlaze u svet, tako da je uloga hranitelja u svojstvu roditelja nezamenjiva za ovu decu – kazao je direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović.

Deca koja se smeštaju u hraniteljske porodice su deca bez roditeljskog staranja, odnosno deca čiji su roditelji nepoznati, lišeni roditeljskog prava, lišeni poslovne sposobnosti, roditelji koji su dali saglasnost da deca budu u hraniteljskim porodicama i deca čiji su roditelji preminuli, te je direktor dodao da će centar u budućnosti imati potrebu i da će nastaviti sa organizovanjem obuka za hranitelje.

„Centar ima i u buduće će imati potrebu za obukom hranitelja. Danas je obuku završilo 10 hraniteljskih porodica odnosno 20 hranitelja, i mi ih od danas stavljamo na raspolaganju Centra za socijalni rad – dodao je Momčilović.

Inače hraniteljstvo je institut Porodičnog zakona koji predstavlja privremenu porodičnu i pravnu, zaštitu deci bez roditeljskog staranja.

Check Also

Druga nagrada za TOL na Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

Nakon uspešnog predstavljanja na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala …

Оставите одговор