Home / EKONOMIJA / „Yura“ će raditi po preporuci epidemiologa – 50 radnika u hali do 5.000 kvadrata – Posle novog pritiska odustali od pune proizvodnje
hotel bell

„Yura“ će raditi po preporuci epidemiologa – 50 radnika u hali do 5.000 kvadrata – Posle novog pritiska odustali od pune proizvodnje

Kompanija „Yura“ će od sutra nastaviti proizvodnju prema obavezujućim preporukaa epidemiologa Zavoda za javno zdravlje.

Po ovim preporukama broj radnika u hali od 5.000 kvadratnih metara može biti maksimalno 50.

Jutros su zaposleni u ovoj korejskoj kompaniji počeli da dobijau poruke i pozive da sutra svi dođu na posao. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je zbog toga, posle obilaska grada sa ruskim vojnim zdravstvenim stručnjacima, otišao u „Yuru“ na sastanak sa menadžmentom kompanije. Vrlo brzo svi leskovački mediji, ali i dopisnici RTS-a, Prve i B92 bili su ispred „Yure“ u iščekivanju rezultata ovog sastanka.

Posle više od sat vremena čekanja, tokom koji su novinari snimili autobuse i kombije kako uz kršenje zdravstvenih propisa dovoze radnika u velikim grupa, pred novinare i radnike je izašao i gradonačelnik Cvetanović.

Sa gradonačenikom su na sastanku bili i direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojš Dimitrijević, direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić, zamenik direktora Doma zdravlja Leskovac dr Časlav Nedeljković, načelnik Gradske uprave Leskovac Miloš Cvetanović, republički sanitarni inspektor dr Jasmina Stanojević, načelnika PU Leskovac Tomislav Ilić, predstavnici MUP-a, Vojske Srbije i Gradske uprave.

Sastanak je organizovan zbog namere južnokorejskog investitora da započne rad sa svim upošljenicima, kojih je oko 2800. Zavod za javno zdravlje Leskovac i Štab za vanredne situacije grada Leskoca uputili su ovoj kompaniji preporuke koje glase: potpuni prekid rada fabrike ili uvođenje minimalnog procesa rada sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali površine 5000 kvadratnih metara. S obzirom na to da je rukovodstvo kompanije i pored preporuka želelo da krene sa radom, gradonačelnik Cvetanović je danas sa svojim saradnicima organizovao sastanak kako bi rukovodstvu bile predstavljene posledice ukoliko bi se nastavio proizvodni proces.

Na sastanku je rečeno da bi, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju i zemlji i gradu, početak rada bio problematičan, ali i pogodan za dalje širenje zaraze bolesti COVID-19.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić upoznala je menadžment kompanije sa trenutnim epidemiološkim stanjem u gradu i samoj kompaniji, dok je sanitarni inspektor Jasmina Stanojević istakla da oni kao republički organ mogu da preduzmu odgovarajuće mere. Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Dimitrijević upoznao je rukovodstvo sa trenutnim stanjem u bolnici i istakao da bi eventualno širenje bolesti među radnicima kompanije „Jura“ izazvalo probleme u toj ustanovi, ali i u čitavom gradu.

Upitan od strane menadžmenta da li bi kompanija mogla da za 14 dana nastavi sa proizvodnim procesom, gradonačelnik Cvetanović je rekao da u ovom trenutku nemoguće dati takvu procenu i da se nada da će sve ovo uskoro proći. On je podsetio prisutne na moto komnapije „Jura“ koji glasi:„Ljubav prema čoveku, naciji i kompaniji“ i dodao da shvata ekonomski aspekt ove situacije, ali da je zdravlje ljudi na prvom mestu. Istakao je i činjenicu da će, ukoliko kompanija „Jura“ sa 2800 radnika nastavi sa radom, povući i ostale velike kompanije, a iz toga može proizići samo veliki problem. Na sastanku je istaknuto da se ne sme dozvoliti scenario Italije i da, u trenutnoj situaciji, prioretiti jesu i ostaće da se sačuvaju i zaštite ljudski životi.

Gradonačelnik Cvetanović podvukao je da sada svi moramo biti složni, a kad sve ovo prođe, zajedničkim snagama rešiće se sve što jeste i što će biti problematično.

Menadžment kompanije „Jura“ potvrdio je svoju jučerašnju odluku o prihvatanju mere Zavoda za javno zdravlje Leskovac i Štaba za vanredne situacije grada Leskovca da uvedu minimalni proces rada sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali površine 5000 kvadratnih metara.

Nakon sastanka gradonačelnik je okupljenim medijima, koji su ušlu u stari pogon fabrike u uverili se da nema radnika, rekao sledeće:

„Na samom početku želim da ponovim da mi kao lokalna samouprava nemamo ingerencije nad poslovanjem privatnih kompanija poput „Jure“ i ne možemo imati nikakav uticaj na način na koji oni organizuju proizvodni proces, ali imao sam potrebu da rukovodstvu ukažem na činjenično stanje zbog toga što naši sugrađani ovde rade. Rukovodstvo je insistiralo na tome da imaju veliki broj narudžbina i da moraju da ih isporuče. Ja sam, pre svega kao lekar, ukazivao na probleme i dalekosežne posledice ovog virusa. I uprkos njihovom zahtevu da ponovo započnu rad nakon dve nedelje od danas, ja sam insistirao na tome da će dalji tok poslovanja zavisiti od epidemiološke situacije Srbije i Leskovca. Oni su sve vreme bili pri tome da 50 posto uposlenika nastavi da radi, ali smo na kraju sastanka, nakon sat i po teških razgovora, uspeli smo da se dogovorimo da se od sutra odvija miminumalni proces rada, što znači da će na svom radnom mestu biti samo 50 radnika na 5000 metara kvadratnih uz primenu svih propisanih mera predostrožnosti. Ako se epidemiološka situacija promeni, to će usloviti da preporuke budu rigidnije.“

Na kraju je Cvetanović apelovao na sve građane sa područja Leskovca i Srbije da na prvo mesto stave zdravlje sebe i svoje porodice jer će na taj način doprineti borbi protiv epidemije virusa korona u našem gradu i državi i savetovao im da iz tog razloga ostanu kod kuće.

Check Also

U Leskovcu obeležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Omladinskom klubu grada Leskovca u organizaciji Lokalnog koordinacionog tima za zaštitu žrtava trgovine ljudima Leskovac, obeležen …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *