Home / DRUŠTVO / Vrela leta u Leskovcu četrdesetih
hotel bell

Vrela leta u Leskovcu četrdesetih

Foto: Leskovačka Biblioteka

Prvi bazen u Leskovcu, poznat kao „Leskovačka plaža“, svečano je otvoren 9. jula 1939. godine, u neposrednoj blizini ondašnje fabrike “Slon”.

Omiljeno mesto Leskovčana tokom vrelih letnjih dana korišćeno je uglavnom za kupanje, a tu su se javili i prvi začeci plivačkog sporta u našem gradu. Na plaži se okupljala sva gradska elita. Dosta se vodilo računa o higijeni, bilo je drvenih kabina, mesta za sunčanje, tramboline, igrališta za odbojku, zatim rupe u pesku za skakanje u dalj, ping – pong, bife…

Da bi se građanima omogućilo da brže stignu do plaže i da privuku mušterije, vlasnici su uveli i javni prevoz do bazena. „Leskovački drveni tramvaj“, kola sa zapregom od dva konja, sa klupama i sedištima za 16 osoba, lupanjem zvona oglašavala su svoje dolaske. Polazna tramvajska stanica bila je kod Spomenika, sledeća kod kafane Leke Slezenke na Širokoj čaršiji, pa Đermanovićeve kafane kod železničke stanice. Prevoz konjskim tramvajem od Spomenika do plaže bio je besplatan.

Bazen je tokom rata dosta oštećen. Iskrpljen posle rata služio je još nekoliko godina, da bi posle toga bio napušten i zatrpan.

Check Also

Preko 99 hiljada građana se prijavilo za 20 evra državne pomoći

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavljeno 99.157 građana Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *