Home / Opštine / Vlasotince / Voda u Vlasotincu ispravna za piće
hotel bell

Voda u Vlasotincu ispravna za piće

Voda iz vlasotinačkog “Vodovoda” može se koristiti za piće i pripremu hrane stoji u obaveštenju Zavoda za javno zadravlje Leskovac dostavljenom ovom preduzeću.

 

Svi uzorci prerađene vode za piće uzorkovani u distributivnoj vodovodnoj mreži JP Vodovod  Vlasotince su higijenski ispravni, kako u fizičko-hemijskom, tako i u mikrobiološkom pogledu, kaže se u obaveštenju Zavoda.

ZZJZ je u periodu od 10.do12.novembra izvršio tri uzastopna vanredna uzorkovanja vode za piće iz javnog vodovoda u Vlasotincu i to tri uzorka površinske vode – reke Vlasine u delu vodozahvata i 18 uzoraka iz distributivne vodovodne mreže.

Vlasotinčani su imali prekid u vodosnabdevanju tokom obilnih padavina 9. i 10. novembra, zbog čega je Zavod za javno zdravlje preventivno naložio vanrednu analizu vode za piće.

S obzirom na to da su prekidi u vodosnabdevanju česti u Vlasotincu kada su padavine obilne, direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić kaže da je rešenje za ovakve situacije dovođenje reke Rastavnice do vodozahvata.

-Slivno područje ove reke je 13 km,  ona izvire u podnožju Bukove Glave I uliva se u Vlasinu preko puta vodozahvata. U postupku je izrada projekte dokumentacije za njeno dovođenje. Dobili smo I pozitivno mišljenje “Srbijavoda” da se reka može koristiti za vodosnabdevanje. Takođe smo uradili I veliku analizu koja potvrđuje da se Rastavnica može koristiti za preradu. Očekujemo određene podatke iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a radovi bi trebalo da budu izvedeni naredne godine u periodu kad vodostaj bude nizak – objašnjava direktor vlasotinačkog “Vodovoda”.

Check Also

Mala Una iz Vlasotinca svojim crtežom osvojila mobilni telefon na konkursu „Pismo Božić Bati“

Nova godina donela je prve pobednike konkursa „Pismo Božić Bati“ Pošte Srbije. Deca do dvanaest …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *