Home / DRUŠTVO / U svetu se godišnje baci 91 milion tona hrane – u Srbiji 83 kilograma po glavi stanovnika
hotel bell

U svetu se godišnje baci 91 milion tona hrane – u Srbiji 83 kilograma po glavi stanovnika

Prema najnovijem izveštaju UNEP-a- Programa ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, u Srbiji se godišnje baci 726.196 tona hrane, što je u proseku 83 kilograma po glavi stanovnika.

Više od Srba, hranu bacaju Hrvati – 84 kilograma godišnje po stanovniku, sledi Bosna i Hercegovina – 83 kilograma , koliko se baca i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Ubedljivo najmanje hrane, od bivših jugoslovenskih republika, bacaju – Slovenci. U ovoj državi godišnje završi 34 kilograma hrane po stanovniku.

U regionu Južne Evrope, po količini hrane koja se baca, prednjači – Italija sa ukupno više od četiri miliona tona bačene hrane. Ubedljivo najveću količinu hrane, posmatrano po stanovniku, bacaju Grci – 142 kilograma tokom 2019. godine, sledi Malta sa 129 kilograma po stanovniku.

Procenjuje se da na otpadu, iz domaćinstava, maloprodajnih objekata i prehrambene industrije, svake godine završi 91 milion tona hrane.

Trgovine,prema izveštaju, bacaju 13% hrane, proizvodjači duplo više, a najviše hrane bacaju domaćinstva- čak 61 odsto. Na planeti, u proseku je to 74 kilograma po glavi stanovnika, a prema hrani se jednako nemarno odnose bogati i siromašni.

Naime. u zemljama sa visokim prihodima, u kanti za smeće godišnje završi 79 kilograma po glavi stanovnika, u srednje razvijenim državama taj prosek iznosi 76, a u nerazvijenim čak 91 kilogram.

Prema poslednjim dostupnim podacima – a to su oni iz 2018. godine, u svetu je proizvedeno 5,3 milijarde tona hrane, od kojih je 17 odsto bačeno.

Check Also

U sredu bez struje jedna ulica u gradu i deset sela u opštini Medveđa

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da će u sredu bez sruje biti jedna gradska ulica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *