Home / DRUŠTVO / U Spomen parku obeležen dan pobede nad fašizmom
hotel bell

U Spomen parku obeležen dan pobede nad fašizmom

Svakog 9. maja svet obeležava Dan pobede nad fašizmom. Ovaj dan ima univerzalni značaj jer se obeležava u znak sećanja na kapitulaciju Nemačke i pobedu savezničkih snaga nad fašizmom.

Drugi svetski rat predstavlja najveći sukob u istoriji čovečanstva. Počeo je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine, a završen je kapitulacijom Japana 1945. godine. Kao nikada do tada svet je bio podeljen na dve suprostavljene strane. Srpski narod ovenčan slavom prethodnih ratova i vođen slobodarskim idealima, tih ratnih godina svrstao se na stranu Saveznika koji su bili predvođeni Velikom Britanijom, SSSR i SAD. Život u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji bio je težak, okupacioni sistem bio je surov, a posebno su bili progonjeni pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao i učesnici u antifašističkoj borbi.

U čast Dana pobede nad fašizmom danas su na spomenik Boginje pobede delegacije Grada Leskovca, Ministarstva odbrane i SUBNOR-a položile vence.

U ime delegacije grada Leskovca obratio se zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Oliver Antanasijević.

„Polaganjem venaca, mi se sećamo herojske prošlosti i čuvamo je od zaborava. Ujedno, prenosimo našim potomcima da smo uvek bili na strani prava i pravde, da smo jedna demokratska nacija, koja usvaja sve tekovine savremenog društva i da se sa pijetetom sećamo onih koji su dali živote za našu slobodu. Naš narod dao je nemali doprinos u obuzdavanju nacističke nemani i gušenju nacističkog pokreta. Zato danas mnogi, čak i oni koji su učestvovali u širenju ideje nacizma, pokušavaju da kroz prekrajanje istorije umanje važnost oslobodilačke borbe našeg naroda i da nametnu druge ideje, koje njima odgovaraju – kazao je Antanasijević.

Check Also

Kriminalna grupa iz Niša i Hana, uzgajala kanabis i trgovala marihuanom

Zajedničkim radom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i policijskih uprava u Nišu, Zaječaru, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.