Home / Opštine / Bojnik / U protekle četiri godine, Centar za razvoj, sproveo 20 projekata, vrednih 7 miliona evra
hotel bell

U protekle četiri godine, Centar za razvoj, sproveo 20 projekata, vrednih 7 miliona evra

Iza aktuelnog rukovodstva Centra, Skupštine, ali i svih ostalih organa Centra, četiri su vrlo uspešne godine, a jedno od merila je veliki broj vrednih projekata, kroz koje su otvorena nova radna mesta, prevaziđeni ili ublaženi brojni problemi i stvoreni uslovi za povezivanje privrednika, organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava u regionu.

Kompatibilni strateški ciljevi koji doprinose prevazilaženju razvojnih problema regiona, u poslednje četiri godine u najvećoj meri su ostvareni, o čemu govore brojke: 20 realizovanih projekata, vrednih preko 7 miliona evra:

– Jedan od najznačajnijih je “Podrška razvoju privatnog sektora na jugu Srbije“, čiji je osnovni zadatak bio unapređenje sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Od 70 firmi, koje jsu aplicirale za sredstva, 17 je dobilo grantove za nabavku opreme, u vrednosti od oko 200.000 evra. Drugi važan je “Magija sinergije“, u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, a partneri, među kojima su grad Leskovac i opština Elin Pelin, rade na turističkom povezivanju dve regije.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, posebnu pažnju usmerava na, takozvane, male privrednike, jer je ovoj kategoriji uvek potrebna dodatna podrška, kako finansijska, tako i logistička.

– U protekle četiri godine, organizovano je 200 različitih obuka, sa više od 2.500 učesnika. Centar je pružio 178 konsalting usluga klijentima, organizovano je 168 monitoring poseta, 59 preduzeća je dobilo monitoring u trajanju od 2.132 sata. Ukupna vrednost direktne i indirektne pomoći sektoru malih i srednjih preduzeća je 82,2 miliona dinara.

Zahvalivši se predsedniku Skupštine, Goranu Cvetanoviću na podršci, kako prilikom pripreme, tako i tokom realizacije aktivnosti, direktorka Dragana Belenzada je detaljnije govorila o strukturi projekata:

– Radili smo na izradi strateških dokumenata, akcionih planova i projektima u oblasti turizma, zaštite životne sredine, jačanju kapaciteta zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava. Doprineli smo uvođenju novih sadržaja u oblasti rekreacije, uređenja parkova, rekonstrukciji vrtića i energetskoj efikasnosti objekata.

Uz podršku domaćih i stranih investitora, početnicima u biznisu dat je vetar u leđa novom opremom, a postojećim firmama, omogućeno je da unaprede i prošire poslovanje. To je rezultiralo otvaranjem 300 novih radnih mesta, dok je kroz edukaciju, savetodavne usluge i pomoć u pripremi projekata za konkurisanje kod različitih programa i fondova, obezbeđeno zapošljavanje još 200-tinak ljudi, zaključila je Belenzada.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *