Home / DRUŠTVO / U Narodnom muzeju otvorena izložba „Priča jednog vremena – Gobleni“
hotel bell

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Priča jednog vremena – Gobleni“

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložba „Priča jednog vremena – Gobleni“.

Priča o goblenima počinje pre tri veka u Francuskoj u maloj porodičnoj radionici braće Goblen. Dva veka kasnije zahvaljujući Jakobu Vileru gobleni postaju društveni i estetski fenomen. Izrada Vilerovih goblena postaje najpopularniji hobi među ženama, a njegovi katalozi su se distribuirali po celom svetu, što je omogućilo svim ženama sveta da uče o goblenu i njegovim tehnikama. 

U Narodnom muzeju u Leskovcu čuva se 38 goblena iz zaostavštine Nade Vukosavljević, službenice iz Leskovca i oni su i izloženi na ovoj izložbi, čiji je autor Slađana Rajković, muzejski savetnik etnolog.

„Mnoge od nas su pre izlaska u grad bile obavezne da završe rad na svom goblenu. Bake su unuke učile veštinama izrade goblena – koncem vezene umetničke slike na platnu, koje su smeštane u gabaritne, ukrasne ramove, uglavnom obojene zlatnom bojom. Izrada goblena sa prikazima velikih umetničkih dela postaje znak kreativnosti i prestiža. devojke su u miraz nosile goblene koje su same radile i to je pokazivalo njihovu umešnost i sposobnost – kazala je Slađana Rajković.

Check Also

Gradski odbor Nove DSS poziva građane da se pridruže šetnji koju u petak u Leskovcu, organizuje Srpska pravoslavna crkva i podrže hrišćanske i porodične vrednosti

Gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije podržao je porodičnu šetnju najavljenu za petak u Leskovcu. …

Оставите одговор