Home / DRUŠTVO / U Dečjem muzejonu, ponovo kao u košnici: Počele Uskršnje radionice
hotel bell

U Dečjem muzejonu, ponovo kao u košnici: Počele Uskršnje radionice

Za samo sat vremena, kapaciteti za prvu Uskršnju radionicu su popunjeni, pa je, za sledeću nedelju zakazana druga za predškolski uzrast, dok će se školarci družiti, testirati svoje znanje i pripremati prazničnu dekoraciju svakog dana do Vaskrsa

Naziv radionica je “Uskršnje radosti“ jer ovaj veliki praznik i jeste praznik radosti, porodičnog okupljanja i zajedništva. Zamišljene su kao dvodelna druženja:

– U prvom delu ćemo razgovarati o Vaskrsu, njegovom značenju i značaju, običajima i danima koji mu prethode, a u drugom izrađivati venčiće od papira, koje će deca moći da ponesu kući. Planirali smo i igru “Lov na jaja“, a zadatak učesnika biće da pronađu Uskršnja jaja, sakrivena u dvorištu Gradske kuće, priča Aleksandra Stojanović Stanković, muzejski pedagog.

Dečji muzejon ili preciznije Dečji klub je jedan od tek par u Srbiji, a Leskovački muzej svakako je pionir u prilagođavanju svojih sadržaja najmlađoj publici:

– Ovde se deca upoznaju sa svojom kulturnom baštinom, stiču naviku posete muzeju i praćenja kulturnih događaja. Kao takvi, izrašće u vernu muzejsku publiku. Pre korone, koja nam je prilično pokvarila posao, ali 2018. smo imali 64-oro stalno prijavljene dece, odnosno članova Kluba. Oni nisu bili samo učesnici radionica, već i brojnih drugih aktivnosti Muzeja. Koristim priliku da pozovem roditelje dece od 5 do 11 godina da dođu na lepa druženja, na kojima se ne dobijaju ocene, već stiče i proširuje znanje i stiču novi prijatelji.

Aleksandra najavljuje početak, takozvane, muzejske sezone. Tradicionalna manifestacija Noć muzeja planirana je za 14. maj, slede “Muzeji za deset“ od 15. do 20. maja.

– Kustosi Leskovačkog muzeja pripremaju zanimljivu izložbu “Oblačenje i kićenje, od praistorije do savremenog doba“, u okviru koje je kreiran poseban program za decu “Vremenom plovi-modu ulovi“. Najmlađi će, u publikaciji koju će dobiti u muzeju, pratiti zadatke i odgovarati na njih, nakon obilaska izložbe. Naučiće kako se i od kojih materijala izrađivala odeća i šta se za koje prilike oblačilo. U nastavku godine čeka nas još bezbroj zanimljivih radionica i projekata, obećala je muzejski pedagog Aleksandra Stojanović Stanković.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.