hotel bell

“Traktorijada“ ima sve šanse da postane ozbiljna poljoprivredno-turistička manifestacija

Ako je prva, pre 3 godine, na inicijativu Poljaka Marčina Obaleka, čestog gosta Gornje Jajne, bila na brzinu i pomalo trapavo organizovana, pokazala je ozbiljne potencijale, a druga “Traktorijada“ je potvrdila i potenijale i održivost

Više od 80 traktora se našlo danas na uređenom prostoru preko puta igrališta u Gornjoj Jajni, koje su njihovi vlasnici dovezli sa namerom da se pokažu, takmiče, druže, razonode i, ako može, osvoje i po koju nagradu:

– Mislim da bi naš veliki prijatelj Marčin bio vrlo ponosan da danas vidi ovo. Korona nas jeste poremetila, ali ne i skrenula sa cilja da od “Traktorijade“ napravimo tradicionalnu turističko-zabavnu manifestaciju. Danas je ovde više od 80 traktordžija, najviše iz Gornjeg Stopanja, ali ih ima iz vučjanskog kraja, opštine Lebane. Imamo četiri kategorije takmičenja: nadmetaćemo se u brzini, snazi i lepoti, a biraćemo i nagraditi i najstariji traktor. Imamo želju da manifestacija raste, da prevaziđemo lokalne okvire. I ove godine nam je pokrovitelj grad, a tehnički suorganizator Turistička organizacija Leskovac, rekao je na otvaranju Ivica Zdravković ispred Saveta mesne zajednice Gornja Jajna.

Gradska većnica, Sanja Milošević je, pozdravljajući okupljene takmičare i posetioce, naglasila da je, iako ima takmičarski karakter, “Traktorijada“ prilika za druženje i razmenu iskustava poljoprivrednih proizvođača, jednodnevni odmor od poljskih poslova. Poljoprivreda je, kao što se zna, za grad Leskovac, strateški važna, ako ne i najvažija grana privrede, pa zato svake godine, izdvajanja za ovu oblast rastu. Ona je razvojna šansa ovog kraja i zaslužuje svaku pažnju.

Nakon otvaranja, počelo je takmičenje u brzini, a vozači su na traktorima, za što kraće vreme, morali da savladaju cik-cak vožnju između čunjeva. Prvi se na stazi oprobao Miša Pešić:

– Vozio sam probni krug. Čini mi se da nije loše vreme, ali će trka biti znatno drugačija. Vozim traktor “IMT 539“ iz 1978. godine, koji ima dobru, jaku mašinu. Naradio se puno. U porodici ga vozimo sin i ja. Sviđa mi se ideja da jedan dan u godini organizujemo ovakvo druženje. Odmorimo se malo, izvidimo, oprobamo snagu,(ha,ha,ha). Žao mi je što ove godine nema Marčina, našeg prijatelja, koji za Gornju Jajnu kaže da je centar sveta, ali se nadam da će se vratiti naredne.

Kako saznajemo, najstariji traktor koji če učestvovati u kategoriji old-tajmera je proizveden 1960. godine. Najviše je IMT-ovih, ali se danas mogao videti i po koji marke “Ferguson“, “John Deer“, “Belarus“ i jedan nemački “Mann“.

Check Also

Leskovčanke se vratile u pobednički ritam: Maksimalno protiv kvalitetnog “Beograda“

U teškoj utakmici, “Leskovac 98“ slavio je sa 3:0, a najveća neizvesnost viđena je u …

Оставите одговор