Tradicionalni “Dani vodenica” u Vučju – podsećanje na dva veka dugu tradiciju vodenica-potočara

         U Vučju je danas održana tradicionalna manifestacija Dani vodenice, u organizaciji Doma kulture Vučje, a pod pokroviteljstvom Grada Leskovca.

         Manifestacija, pokrenuta sa ciljem da se stari zanat otrgne od zaborava i da ukaže na dva veka dugu tradiciju vodenica potočara, okupila je veliki broj meštana porečkog kraja. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje u vodenicama i da probaju kačamak i druge tradicionalne specijalitete od brašna.

         Ove ekološki najčistije tvorevine bile su spas za narod u osiromašenoj zemlji tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Danas se brašno uglavnom proizvodi u mlinovima, ali su u vučjanskom kraju još aktivne 4 od postojećih 15 vodenica i zahvaljujući njima danas možemo da okusimo sve ove specijalitete od najkvalitetnijeg kukuruznog brašna, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na ovoj manifestaciji. Vodenice su dokaz bogatstva naše tradicije, ali i mogućnost za budući razvoj vučjanskog kraja jer sadrže značajan gastronomsko-turistički potencijal, rekao Cvetanović, podsećajući na to da je grad u tom cilju načinio značajne pomake, uređenjem kupališta na Vučjanki i izgradnjom nove betonske brane kako bi se povećao dotok vode do vodenica.

       Prošle godine uređen je vodotok do prve vodenice, koja je najbliža brani na kupalištu, a ove godine je iz budžeta grada izdvojeno još 120.000 dinara za uređenje vodotoka do preostale tri vodenice koje su u funkciji. U narednom periodu, biće obezbeđen i crep za renoviranje ovih drevnih građevina.

        „Mi ćemo nastaviti da radimo na tome da ovaj stari zanat ne padne u zaborav već da privuče pažnju što većeg broja posetilaca ovog kraja“, dodao je gradonačelnik.

        „Nastojaćemo da sve ove vodenice na Vučjanki oživimo, da dobiju karakter mini porodičnih firmi, koje bi se bavile ugostiteljstvom, turizmom i proizvodnjom zdrave hrane. Želimo da ih zadržimo kao autentične objekte, da u kanjonu Vučjanke imamo nešto što s ponosom možemo da pokažemo, mesto gde gosti mogu da kupe zdravu hranu i da uživaju u njoj“, rekao je direktor Doma kulture Vučje, Novica Živković.

         Na pomoći u obnovi potočara i zalaganju da se vekovima duga tradicija očuva na ovom prostoru, gradonačelniku i lokalnoj samoupravi zahvalio se domaćin ovogodišnjih Dana vodenice, Bora Mihajlović Potočara.

      „Ove vodenice nekada su hranile čitav ovaj kraj. Sa nastankom mlinova, one su stale, i sad ih koristimo za sopstvene i potrebe svojih prijatelja, kaže Mihajlović, inače vlasnik jedne od vodenica, koji je stari zanat vodeničara nasledio od svog dede i oca. Kako kaže, svoju vodenicu je adaptirao pre devet godina, ali za ostale, koje su još uvek u funkciji, trenutno nema novca, jer je za popravku svake od njih potrebno oko 3.000 evra. On je uputio apel predstavnicima grada da finansijski pomognu očuvanje ovih starih građevina.

           U čitav vek staroj vodenici, jednoj od nekoliko u kojima se žito još uvek melje, vodeničar Stojan Ilić objasnio je tradicionalni postupak dobijanja brašna. „Kamen radi na pritisak vode, voda bije u pero i daje pogon za kamen, a poluga za podizanje i spuštanje vodeničkog kola određuje koliko se brašno sitno melje. Čeketalo udara u kamen i odskače, pokreće čanak na dnu koša iz kojeg ispada žito. Žito se stavlja u koš, a brašno upada u drveni sanduk, mućnjak. U vodenici može da se melje kukuruz, pšenica, ječam, raž, da se dobije pšenično ili zdravo projino brašno, ili jarma za stoku. Za kilogram brašna potrebno je 10 do 15 minuta, za stočno još manje vremena“, objašnjava stari vodeničar. Kako kaže, posla ima tek povremeno. Brašno koje dobije u vodenici prodaje u Vučju, a od svih vrsta, projino se najviše kupuje.

A.Jovanović

Check Also

Koncertna dvorana u Domu Vojske uskoro realnost

U Koncertnoj dvorani, koja će se smestiti u renoviranom Domu Vojske u Leskovcu, očekuje se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *