Home / DRUŠTVO / Svetosavskom akademijom u Narodnom pozorištu obeležena školska slava (FOTO/VIDEO)
hotel bell

Svetosavskom akademijom u Narodnom pozorištu obeležena školska slava (FOTO/VIDEO)

U sali Narodnog pozorišta u Leskovcu večeras je održana Svečana akademija povodom školske slave – Svetog Save.

Domaćin ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti, Osnovna škola MIlutim Smiljković iz Vinarca suočila se sa npremostivom preprekom zvanom Korona virus. Ipak, najvažniji nagradni konkursi su sprovedeni, a večeras su učenicima osnovnih i srednjih škola uručene nagrade za osvojeno jedno od prva tri mesta u pojedinim kategorijama.

Ovogodišnje svetosavske povelje su uručene komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću, Covid bolnici Leskovac, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja Leskovac.

Nakon podele priznanja prisutne je pozdravio direktor škole domaćina Dejan Cakić ovim rečima:

-Ponosni smo na ono što je urađeno u našoj školi u prethodnoj školskoj godini. Zahvaljujući odgovornim ljudima na čelu lokalne samouprave i njihovom razumevanju za potrebe ulaganja u obrazovanju našu školu smo preporodili i učinili da je na korak od škole kakva treba da bude u 21. veku. Unapredili smo vaspitno obrazovni proces i na taj način razvili kvalitetnije obrazovanje i vaspitanje. Uveren sam da ćemo i u narednom periodu imati podršku i zajedničkim planovima još više unaprediti obrazovanje jer ulagati u obrazovanje znači ulagati u budućnost. Naša škola preuzela je baklju našeg prosvetitelja i ima viziju da osvetli, još uvek neosvetljene uglove, da stvara znanje i služi njemu – rekao je direktor škole domaina Dejan Cakić.

Na Svetosavskoj akademiji o Svetom Savi, njegovoj ulozi i značaju govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-Stvarajući našu državu, Sveti Sava je istovremeno stvarao srpsku crkvu i kulturu, širio mir i ljubav. Vera je očuvala srpski narod a ovaj veliki prosvetitelj nam je svojim primerom pokazao da lepa reč, miroljubivost i prosvećenost mogu doprineti ostvarenju viših ciljeva. Na nama je da ovaj primer sledimo, ukoliko želimo da unapredimo naše društvo. Privilegija je večeras govoriti na ovaj dan posebno zbog toga što sam juče u Ministarstvu prosvete odlikovan Svetosavskom nagradom za unapređenje uslova za učenje u našem gradu. Ova nagrada za mene predstavlja veliku čast ali i odgovornost da nastavimo putem kojim smo krenuli kako bismo postigli još bolje rezultate. Pored negovanja vrednosti Svetosavlja lokalna samouprava grada Leskovca neumorno radi na poboljšanju uslova obrazovanja. Ove školske godine smo se uverili da su savremeni uslovi rada u školi veoma značajni, kao i fleksibilnost i spremnost nastavnog kadra. Leskovačke škole su uspele da se prilagode novonastaloj situaciji i ja vam svima na tome čestitam i zahvaljujem u svoje ime ali i u ime svih učenika i roditelja. Vi ste svojim posvećenim radom i verom u prosvetiteljske vrednosti pokazali da ste dostojni naslednici Save Nemanjića – poručio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Starešina hrama Svete Trojice Dalibor Stefanović je čestitao gradonačelniku na nagradi a svim građanima veliki praznik kada proslavljamo najvećeg srpskog prosvetitelja i učitelja.

-Najčešće o njemu pričamo kao prosvetitelju, a u korenu te reči je reč sveti, svetitelj. Uvek kada govorimo o njemu treba da se prisetimo da moramo krenuti njegovim putem. Osim znanja koje prosvetni radnici prenose imaju obavezu i da svedoče vrednosti Svetog Save i prenose ljubav koja ga je pratila na njegovom putu. Veličina njegove ličnosti, u kojoj su se stekli mnogi darovi, ljubavi prema Bogu i ljudima. Uvek kada govorimo o njemu treba da se prisetimo da hodimo tim putem. Drago mi je što ispred mene stoje ljudi koji se trude da doprinesu svom okruženju. Živi, zdravi i blagosloveni bili – zaključio je Dalibor Stefanović.

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

One comment

  1. RENESANSA VINARACKE SKOLE
    Sto jes jes

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *