Početna / DRUŠTVO / Svečanom dodelom nagrada završen 56. Festival “Joakim Vujić”
hotel bell

Svečanom dodelom nagrada završen 56. Festival “Joakim Vujić”

Uručivanjem nagrada najboljima, završen je 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Vranju.

Predstavi „Svici“ u izvođenju Narodnog pozorišta Leskovac, odlukom žirija dodeljena je nagrada za najbolju u celini. Ovoj predstavi pripale su još četiri nagrade, za režiju, kostim, glumačko ostvarenje i za dizajn svetla. Prisutnima se najpre obratio Vlatko Ilić, predsednik žirija ističući zahvalnost domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu.

,,Izabrane predstave koje su publika, stručni žiri i kritika imali prilike da pogledaju odlikuje svežina u pristupu, kako savremenim komadima, tako i klasici dramske književnosti. One su u skladu sa duhom vremena i zahvaljujući tome festival ,,Joakim Vujić” prevazilazi svoj lokalni značaj i staje u odbranu uverenja da pozorište nije pregaženo tehnološkim razvitkom i da je ono i dalje važno mesto okupljanja zajednice”, naglasio je Ilić.

Nakon toga najboljima su dodeljene nagrade. Nagrada za najbolju režiju pripala je Kseniji Krnjajski za predstavu ,,Svici“, Narodnog pozorišta Leskovac, a za najbolju scenografiju Goranu Stojčetoviću za predstavu ,, Ako se probudiš ili kao da je važno“, koja je rađena u koprodukciji NP Leskovac i NP Priština. Nagradu za najbolji kostim dobila je Suna Kažić za predstavu ,,Svici“ NP Leskovac, dok je nagrada za najbolju muziku otišla u ruke Branka Džinovića, za predstavu ,,Dva viteza iz Verone“, Šabačkog teatra. Ravnopravne nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Nataša Stanković, Bojan Veljović i Petra Dimitrijević za uloge u predstavi ,,Svici“ NP Leskovac, kao i Marina Perić Stojanović za ulogu u predstavi ,,Ženidba i udadba“ Knjaževačko –srpskog teatra iz Kragujevca. Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Anici Petrović za ulogu u predstavi ,,Nečista krv“, teatra grada domaćina. Specijalne nagrade dobili su i Radomir Stamenković za dizajn svetla u predstavi ,,Svici“ NP Leskovac i glumački ansambl Pozorišta ,,Bora Stanković“ iz Vranja za predstavu ,,Nečista krv“.

Festival je svečano zatvorio predsednik Skupštine dr Dejan Tričković ističući zadovoljstvo zbog održavanja ovog prestižnog kulturnog događaja u Vranju.

,,Organizovanjem ovog festivala vranjskoj publici omogućeno je da sedam dana uživa u fantastičnim predstavama. Na ovaj način dokazano je da pozorišna umetnost živi i van velikih centara. Glumci su pokazali veliku profesionalnost i kvalitet. Neka ovaj kraj bude početak novog prijateljstva i saradnje među glumcima i pozorištima. Nadam se da su se Vranje i Pozorište ,,Bora Stanković” kvalifikovali za neke buduće organizacije ovakvih festivala i da smo vas svojom srdačnošću obavezali da nam ponovo dodjete”, rekao je Tričković.

Događaju je prisustvovala zamenica gradonačelnika Zorica Jović. Nakon toga, publika je bila u prilici da pogleda predstavu ,,Kepler 452-B” u izvođenju Pozorišta ,,Bora Stanković”.

Pogledaj takodje

Uhapšen vozač kamiona iz Makedonije osumnjičen da je na putu Leskovac – Vranje udario i usmrtio mladića iz Grdelice pa pobegao

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su saobraćajnu nezgodu u kojoj …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *