Home / DOGAĐAJI / Šta uraditi sa starim mobilnim telefonom?
hotel bell

Šta uraditi sa starim mobilnim telefonom?

Rapidno napredovanje tehnologije i potrošačko društvo uticali su na to da veliki deo stanovništva svoj mobilni telefon menja i pre nego što postane neupotrebljiv. 

Kako nam mobilni operateri svake 2 godine uz pretplatu nude novi uređaj, verovatno je da imate nekoliko starih telefona koje ne upotrebljavate. Ukoliko ne koristite stari uređaj, skuplja vam prašinu i zauzima prostor, pročitajte naših 5 saveta šta možete uraditi sa starim mobilnim telefonom.

#1 Reciklirajte ili prodajte svoj stari telefon

Ukoliko ste planirali da kupite novi mobilni telefon jedna od opcija je da svoj stari uređaj odnesete na reciklažu kod nekog od operatera ili prodavaca koji otkupljuju mobilne telefone ili nude vaučere u zamenu za vaš stari mobilni telefon. 

Uređaj čak i ne mora biti ispravan, u većini slučajeva potrebno je samo da poseduje serijski broj. Vaučer će umanjiti trošak za novi uređaj koji kupujete, a u zavisnosti od operatera ili prodavca, iznos vaučera za reciklažu starih uređaja je od 1500 dinara pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara, ukoliko se radi o novijem telefonu ili tabletu.

Sa druge strane preporučujemo vam da stari telefon samostalno prodate ukoliko se radi o novijem modelu koji se i dalje traži. Ovo možete uraditi preko internet oglasa ili licitacija. Dobićete više novca, a samim tim ćete značajno umanjiti trošak kupovine novog mobilnog telefona. Za određene modele nekada možete dobiti više novca nego što košta novi mobilni telefon, naravno pod uslovom da su u izuzetno dobrom stanju ali i da su retki.

#2 Bebi alarm i video nadzor preko telefona

Ukoliko u vaš dom uskoro stiže prinova ili već imate bebu, vaš stari uređaj možete iskoristiti i kao bebi alarm. Ukoliko koristite Android ili iOS, potražite bebi alarm aplikaciju na Google Play Store-u ili App Store-u. Postoji veliki broj besplatnih aplikacija koje vaš stari telefon mogu pretvoriti u bebi alarm u samo par klikova. Istalirajte aplikaciju i uštedite tako što ćete umesto novog bebi alarma koristiti stari mobilni telefon.

Još jedna korisna opcija slična ovoj je i aplikacija koja vaš stari mobilni telefon pretvara u kameru za video nadzor. Tako na drugom uređaju možete putem internet konekcije pratiti dešavanja u realnom vremenu i proveriti ko to tokom noći prebira po fiokama i jede vašu omiljenu čokoladu.

#3 Iskoristite stari mobilni telefon i digitalizujte svoj automobil

Ako vas nervira stari radio u automobilu koji nema USB ili ne podržava mp3, vaš stari mobilni telefon možete iskoristiti i kao digitalni plejer za muziku. Dovoljno je da vaš automobil podržava aux ulaz, a sve što je potrebno je da kupite aux kabl i povežete stari telefon sa automobilom.

Noviji automobili podržavaju i bluetooth konekciju pa ovako možete bez kablova povezati telefon sa automobilom. Na ovaj način možete uživati u slušanju vaših omiljenih pesama sa memorije telefona ili popularnih aplikacija za strimovanje.

Još jedna od opcija je da stari mobilni koristite GPS navigaciju, naravno ukoliko isti podržava pa ako vam ista bude potrebna, više nećete morati da trošite bateriju svog novog telefona na navigaciju. 

Preporučujemo da kupite punjač za automobil kako bi vaš stari mobilni telefon uvek imao dovoljno energije da pusti vašu omiljenu pesmu ili vas odvede u pravu ulicu.

#4 Koristite mobilni kao univerzalni daljinski upravljač

Ako vaš stari telefon poseduje IR senzor onda vam sigurno može poslužiti i kao univerzalni daljinski upravljač za vaš TV, muzičku liniju, klimu ili bilo koji uređaj koji može da se kontroliše putem infracrvenog senzora. 

Veliki broj Android telefona (najviše kompanije Xiaomi) poseduje ovaj senzor, a putem fabričke aplikacije koja dolazi uz telefon ili neke od aplikacija sa Google Play Store-a možete kontolisati i upravljati i organizovati na desetine uređaja.

Mnogo ljudi i ne zna za ovu opciju, a može biti veoma zabavno ukoliko ste dovoljno hrabri da recimo ženi menjate kanale dok gleda omiljenu seriju, a da nema pojma šta se to dešava. Napominjemo, ovo radite na svoju odgovornost i nismo odgovorni ukoliko sutra umesto domaće budete jeli na kiosku brze hrane.

#5 Donirajte stari uređaj i učini nekoga srećnim

Nerviranje žene vas na trenutak može učiniti srećnim, ali ukoliko želite nekoga da obradujete na duže, preporučujemo vam da stari telefon donirate onima kojima je to najpotrebnije. Postoji mnogo dece bez roditelja ali i onih kojima roditelji zbog teške finansijske situacije ne mogu obezbediti mobilni telefon. 

Kako je pandemija korona virusa izmenila koncept školovanja i sa tradicionalnog načina je gotovo sve prešlo na online, mobilni telefon kojim se može pristupiti Google učionici ili nekom drugom edukativnom servisu će izuzetno značiti deci koja isti nemaju.

Raspitajte se postoji li dete kome je takav uređaj potreban, donirajte ga u crveni krst ili udruženje koje će isti proslediti tamo gde je najpotrebniji.

Nadamo se da smo vam pomogli da ponovo uposlite vaš stari mobilni telefon ili da se istog otarasite tako da više ne zauzima dragoceno mesto za odlaganje u fioci vaše omiljene komode.

/PR/

Check Also

Izložba domaćeg ajvara, zimnice, meda, vina i rakije u ponedeljak u dvorištu Šop Đokićeve kuće

Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala je na turističkom forumu, u organizacije Turističke organizacije Srbije, na …

Оставите одговор