Home / DRUŠTVO / Slab odaziv leskovačkih taksista za subvencije države za kupovinu novih automobila
hotel bell

Slab odaziv leskovačkih taksista za subvencije države za kupovinu novih automobila

Samo dva od osam registrovanih taksi udruženja u Leskovcu, koje smo kontiktirali, konkurisala su za subvencije države za kupovinu novih vozila.

Uslovi za obnavljanje voznog parka su vrlo dobri, ocenjuju svi, ali neodazivanje pozivu pravdaju činjenicom da im nova vozila trenutno nisu potrebna, te da su ‘’osnovna sredstva za rad’’ nedavno nabavili iz sopstvenih izvora.

Od osam registrovanih udruženja taksista u Leskovcu, koje smo danas kontaktirali, samo dva su konkurisala za ovu podršku države. ‘’Žuti taksi’’je najstarije i jedno od najvećih u gradu.

Predsednik Boban Jovanović kaže da je osam članova udruženja, zajedno sa kolegom iz ‘’ABC’’-a, na vreme podnelo zahtev za subvencije, izražavajući uverenje da će svi biti odobreni, jer kako kaže, ispunjavaju postavljene kriterijume.

Jedan od glavnih bio je da se budući korisnik subvencije taksi prevozom bavi najmanje godinu dana u kontinuitetu, a trebalo je dostaviti i druga uverenja, od onog da nema dugova po osnovu poreza i doprinosa, do potvrda o tome da lice koje konkuriše nema zabranu za bavljenje taksi prevozom putnika.

Jedan od uslova je i učešće pri kupovini vozila. Država daje 8, a vlasnik automobila treba da obezbedi najmanje još 5.000 evra. Naime, vozilo mora da ima pet mesta za sedenje, uključujući i vozačevo,  bar dvoja vrata sa desne strane i upravljač na levoj strani, klima uredjaj i  razmak izmedju osovina od 2,5 metra, odnosno zapreminu prtljažnog prostora od najmanje 35o litara. Udruženje ‘’Žuti taksi’’ u pregovorima je oko nabavke vozla ‘’Citroen elysee’’  iz kategorije Euro 6, jer je jedan od uslova da subvencionisana taksi vozila moraju imati potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas , to jest da zadovoljavaju pomenuti standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Konkursom je predvidjeno da kupljeni automobili moraju biti bele boje, a upravo ovaj tehnički detalj ne odgovara Udruženju ‘’Palma’’, čiji je vozni park zelene boje.

S druge strane, ‘’Pink’’ je, prema rečima predsednika Marjana Mijalkovića, početkom godine obnovio svoj vozni park. Članovi su sami finansirali nabavku 20 novih hibrida, pa je javni poziv Ministarstva, s tačke gledišta ovog udruženja, stigao kasno. ‘’City’’ taksi, takodje ,nije podneo zahtev za subvencije, iako ovu vrstu podrške države ocenjuje kao vrlo dobru.

Za obavljanje taksi prevoza vozilo se mora koristiti najmanje tri naredne godine, koliko traje i program resornog ministarstva, što znači da se zahtevi za subvencije mogu podnositi do 2022. godine. 

S.Ć.

Check Also

U Covid bolnici preminuo još jedan Leskovčanin, na kiseoniki 51 pacijent

U leskovačkoj Covid bolnici u poslednja 24 časa umro je još jedan Leskovčanin od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *