Home / DRUŠTVO / Prošle godine S.O.S. telefon ženskih organizacija zazvonio je 17.155 puta
hotel bell

Prošle godine S.O.S. telefon ženskih organizacija zazvonio je 17.155 puta

Brojne organizacije obeležile su Međunarodni dan S.O.S telefona, koji služi za pomoć i podršku ženama i deci – žrtvama nasilja u porodici, kao psihološka potpora kod namera suicida i u drugim teškim životnim situacijama.

Aktivistkinje Regionalne mreže jug, koju čine: Žene za mir iz Leskovca, Centar za devojke iz Niša, SOS telefon Vlasotince i Nezavisni ženski centar iz Dimitrovgrada su se juče okupile u Vlasotincu, kako bi obeležile ovaj značajan datum u kalendaru borbe protiv nasilja nad ženama. Dragana Jovanović i Tatjana Nikolić, izvele su predstavu-performans “O2“ , tokom koje su posađene dve mladice.

Saopšteno je da je od početka godine, organizacija Žene za mir primila 32 S.O.S poziva, a najveći broj njih (30), uputile su žene. Kroz prateća savetovališta, prošlo je 80 lica.

Srbija, na žalost, još uvek nije na adekvatan način ispunila preuzete obaveze iz ratifikovane Istambulske konvencije. Uspostavljeni sistem, koji je isključio licencirane ženske organizacije sa višedecenijskim iskustvom, nije pravi odgovor na nasilje nad ženama koje se svakodnevno dešava.

U prilog tome govore upozoravajuće brojke. Prošle godine S.O.S. telefon ženskih organizacija zazvonio je 17.155 puta, a u 2022.-oj je život u porodičnom i partnerskom nasilju izgubilo 14 žena. Ubijene žene su nečije majke, sestre, bake, tetke. Ključno pitanje koje treba postaviti je da li u Srbiji postoje mehanizmi i mere koje mogu da zaustave ovaj niz? Ni jedna žena manje!

Ukoliko ste žrtva ili svedok nasilja, okrenite S.O.S telefon. Ako želite, možete ostati anonimni, odnosno ne ostaviti nijedan podatak o sebi. Možete pozvati bilo koji S.O.S telefon, bez obzira na mesto u kome živite.

Check Also

Leskovac bogatiji za tri devojčice i četiri dečaka

Lepe vesti stižu iz porodilišta Opšte bolnice Leskovac. U danu za nama Leskovac je postao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.