Home / DOGAĐAJI / Opština Medveđa donela preporuke za sprečavanje širenja korona virusa
hotel bell

Opština Medveđa donela preporuke za sprečavanje širenja korona virusa

Štab za vanredne situacije opštine Medveđa doneo je danas preporuke u 17 tačaka čiji je cilj da se zaustavi dalje širenje virusa COVID-19.

Preventivne mere protiv epidemije KOVID-19, određuju se za period od 06.jula do 19. jula 2020. godine

 1. Svi građani su obavezni da koriste masku u zatvorenom prostoru i da to čine na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.
 2. U javnom prevozuu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
 3. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezifikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.
 4. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.
 5. U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru, broj gositiju se ograničava na minimalno 4 m2 korisne površine po gostu. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost nekoristi zaštitnumasku samo dok sedi za stolom. Ovo zanači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl. Gost je u obavezi da koristi zaštitnumasku. Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
  Radno vreme ugostiteljskih objekata je do 23,00 časova.
 6. U ugostiteljskom objektu u delu otvorenog prostora (letnjim baštama) broj gostiju se ograničava na minimalno 2 m2, površine bašte po gostu.
 • Ukooliko postoji mogućnost da se bašta ovorenog tipa poroširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećavanja kapaciteta /broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemioloki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan priolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.
 • Gost ne koristi zaštitnumasku samo dok sedi za stolom. Prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i sl., gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.
 • Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati.
 • Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.
 • Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski.
 1. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 4 m2 vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz opbavezno držanje distance od 2 m.
 2. Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.
 3. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držđanja fizičke distance od 2 m , osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdržnj od drženja u većim grupama. U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drđže minimalnu međ+usobnu distancu od 2 m.
 4. U obrazovnim ustanovama (predškolskim i školskim) odložiti sve skupoive i svečanosti, a prijemne i druge ispita, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
 5. Podsećamo da su vrtići predškolske ustanove dužne da primenjuju sve mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija). Roditeljima se posebno preporučuje da ukoliko imaju uslova za čuvanje dece u domaćinstvu, da ih privremeno ne dovode u predškolsku ustanovu.
 6. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
 7. U verskim objektima i prilikom obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).
 8. Dezinfekciju zajedničkih prostorija, primenjivati najmnanje jednom dnevno u stambenim zgradama.
 9. Da JKP „Obnova“ Medveđa, jednom dnevno vrši pranje ulica i javnih površina, primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo.
 10. Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.
 11. O sprovođenju mera staraće se Opštinska komunalna inspekcija i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranjeobjekta na period od sedam dana ukoliko se radi o ugostiteljsdkom, prodajnom ili drugom napred navedenom objektu.

Check Also

Besplatne radionice za decu i mlade u Leskovačkom kulturnom centru

Leskovački kulturni centar je juče počeo da realizuje Zimski program radionica za decu i mlade, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *