Home / DRUŠTVO / Ogrevno drvo dostiglo cenu od 60 evra, a biće još skuplje, procenjuju “dobro upućeni“
hotel bell

Ogrevno drvo dostiglo cenu od 60 evra, a biće još skuplje, procenjuju “dobro upućeni“

Prodavci ogrebnog drveta sa kojima smo razgovarali kažu da imaju posla preko glave i da je potražnja za ovim artiklom, poslednjih dana mnogo veća nego lane u isto vreme. Razlog, ističu, treba tražiti u činjenici da je kubni metar drva već sada skuplji za 15-ak evra u odnosu na prošlu godinu.

Kriza u Ukrajini i skok cene energenata, posredno se odrazio na poskupljenje svih artikala, uz ponekad nesuvislo objašnjenje o povezanosti nafte i gasa sa proizvodnjom, trgovinom, sektorom usluga i svime ostalim.

Da potražnja diktira cenu i obrnuto, već je odavno poznato, ali bi se reklo da pritajenu panika među narodom, koriste i oni što luk nisu ni jeli, ni mirisali, a o zloupotrebi i stvaranju veštačkih nestašica, da i ne govorimo.

Tako je cena ogrevnog drveta sa 45, koliko je iznosila jesenas, s proleća porasla na 50, u aprilu dostigla 52, a početkom maja 55 evra. Danas se, ne može naći ispod 60 evra. Tako su najave “dobro upućenih“ da će se do jeseni “metar“ ogrevnog drveta prodavati za 80 evra (neki pominju i celu stotku) počele da se obistinjuju. Barabar sa cenom sirovine, skače i usluga sečenja i mašinskog “cepanja“, koja je trenutno 400 dinara, sa tendencijom daljeg rasta.

Zanimljivo je da se u Medveđi kubik drveta može kupiti za 42-45 evra, ali, kao i u onoj narodnoj o somunima i Solunu, transport do Leskovca košta i podiže cenu metra za 10-15 evra, pa vam izađe na isto.

Na kraju minule sezone, tona peleta koštala je od 320-350 evra, a prodavci već licituraju sa cenom za predstojeću, koja će, kažu, biti viša za oko 100 evra. To znači da će, u proseku, jedno domaćinstvo za grejanje naredne zime morati da izdvoji između 1.600 do 2.100 evra.

Kako trenutno stoje stvari, najekonomičnija će biti struja, ali ne i ako ovaj energent poskupi za 30% za domaćinstva i čak 70%, za privredu, kako glase sve ozbiljnije izjave zvaničnika.

Check Also

Koncert za pamćenje vokalne grupe „Libero“ na manifestaciji „Leto u Vlasotincu“

U Sali Kulturnog centra, u okviru tradicionalne manifestacije Leta u Vlasotincu, sinoć je priređen koncert …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.