Home / DRUŠTVO / Novogodišnji prijem za novinare i medijske radnike u Leskovcu
hotel bell

Novogodišnji prijem za novinare i medijske radnike u Leskovcu

U svečanoj sali Grada Leskovca danas je priređen tradicionalni Novogodišnji prijem za novinare i medijske radnike.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović rekao je da su ovi prijemi ranije organizovani pre kalendarske nove godine, a da se ovom prilikom sačekalo poboljšanje epidemiološke situacije.

Prvi čovek Leskovca istakao je značaj medija i njihove uloge u društvu.

-Pravovremeno i adekvatno informisanje javnosti, novinarska sloboda i ideja da se čuje stav i mišljenje svih je od velike važnosti za funkcionisanje sistema i tome treba da teži svako demokratsko društvo. Leskovac je grad koji ima ozbiljne i odgovorne predstavnike medija a lokalna samouprava im omogućava da posao obavljaju apsolutno nesputano. Ulažemo maksimalni trud da svima vama izađemo u susret, da vam blagovremeno odgovorimo na sve zahteve i pružimo sve informacije važne za naše sugrađane. Krucijalna uloga koju mediji imaju u društvu još više je došla do izražaja sada tokom trajanja pandemije korona virusa, kada smo više nego ikada shvatili da prenošenje tačnih, pravovremenih i proverenih informacija u velikoj meri može doprineti očuvanju zdravlja i života – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović i najavio dalju podršku lokalne samouprave radu svih medija.

U ime novinara prisustnima se obratio Dragan Marinković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Jugmedie.

-Pravi je izazov govoriti na događaju koji gradonačelnik organizuje. Ovo je dokaz da slobodna reč postoji i poštuje se koliko god da neki žele da pokažu da nije tako. Najteža je bila godina za zdravstvene radnike, ali i za nas novinare. Epidemija Korona virusa bila je i za nas nešto novo i nepoznato. Ipak, trebalo je pisati samo istinu. S ciljem da pravovremeno i objektivno izveštavamo naše čitaoce, novinari Jugmedije i sve ovde prisutne kolege, bili smo na prvim borbenim linijama, često bez adekvatne zaštite, često ne razmišljajući o sopstvenoj bezbednosti. A trebalo bi jer ni tada niko o nama nije brinuo. Ni za koga nismo bili prioritet, kada je u pitanju bila zaštita, posebno u danima kada se do zaštitnih sredstava teško dolazilo. I pre pandemije prethodna godina za neke od medijskih izveštača u Leksovcu je počela loše. Na jednom javnom skupu bili smo vređani, psovani, neki od nas pretučeni, i na kraju ostali bez adekvatne zaštite državnih institucija. Napadači su bili hapšeni, ali kasnije pušteni na slobodu čime nam je po ko zna koji onaj koji je trebao da nas štiti nacrtao metu na čelu. I umesto da ostanemo složni i ujedinjeni u borbi za tu slobodnu reč koje se držimo kao Svetog pisma, uspeli smo i da se posvađamo. U najteže vreme, u vreme vanrednog stanja razjedinili smo se oko toga što informacije „cure“. Ipak, protekla godina će meni ostati upamćena po događaju koji potvrđuje da ujedinjeni možemo da pobedimo sve, čak i da rušimo planine. Svi kao jedan uz radnike Yure koji su sa strahom od zaražavanja Kovidom tražili pomoć i od novinara i od političara. Delovali smo složno, novinari su podržali radnike, podržali gradonačelnika Gorana Cvetanovića koji je u pregovirma sa rukovodstvom Yure tražio najbolje rešenje za te iste radnike. I nije nužna sloga novinara i političara, jer ta sloga emituje samo tišinu. Međutim, kada se nađete u situaciji poput ove koju sam pomenuo sloga daje dobro rezultate. Zato želim da poručim i ovom prilikom kolegama da udruženi možemo sve te da sa takvim mislima krenemo u nove borbe. I ove godne trebaće nam puno snage, ali i političari mogu da nam pomognu. Dovoljno je da posao novinara prepuste novinarima i da se ne ljute kada napišemo nešto što im ne odgovara, jer i kada dođe do toga to nije zbog ličnih obračuna već zarad toga da nam svima bude bolje – rekao je Dragan Marinković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Jugmedie.

Gradonačelnik je danas prisutne predstavnike medija obavestio da će za projekte iz oblasti javnog informisanja biti izdvojeno 30 miliona dinara i da je priprema konkursa

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.