Home / DRUŠTVO / Noć muzeja u Domu kulture u Brestovcu
hotel bell

Noć muzeja u Domu kulture u Brestovcu

Dom kulture u Brestovcu obeležiće ove godine manifestaciju „Noć muzeja“ i to temom Gobleni – istorija, veština, lepota

Gobleni, kao način ukrašavanja zidova je vrsta tapiserije, nastala u Francuskoj u 15. veku. To je motiv izrađen koncem na platnu . Naziv je dobio prema radionici u kojoj je nastao. Privilegiju da slikama od konca ukrašavaju odaje imali su u to doba vladari i bogati slojevi društva jer se radilo o skupoj tehnici dekoracije zidova.

Veština izrade goblena se iz Francuske prenela u Nemačku, gde je nastala čuvena radionica Jakoba Vilera, koja je ovo umeće učinila dostupnim širokim slojevima društva. Poznati vilerovi gobleni bili su omiljeni i na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Sedamdesetih godina prošlog veka, vezle su ih uglavnom žene ali i ne mali broj muškaraca,
tako da i danas skoro da nema kuće u Srbiji koja na nekom zidu ne čuva goblen.

Jedno vreme se delimično izgubilo interesovanje za ovo umeće, ali se sada vraćaju u modu kao motiv na odeći u modnom dizajnu.

Za izradu goblena potrebni su vam platno, konac, igla, dobra volja i vešte ruke. Posle malo truda imaćete lepu sliku na platnu. Vez na platnu kao deo i naše tradicije uticao je na to da goblen bude prihvaćen kod nas.

Check Also

Nina Stanisavljević piše istoriju srpskog plivanja

Proteklog vikenda u Beogradu na međunarodnom plivačkom mitingu Trofej Beograda Nina Stanisavljević je uspela da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *