hotel bell

Najgledaniji film prošle godine “Leto kad sam naučila da plivam“: Evo koje ćemo premijere gledati u 2023.-oj

Sa presekom na 14. decembar, domaće filmove je u prošloj godini pogledalo 741.943-oje ljudi, a bioskopsku premijeru imalo je 19 dugometražnih igranih filmova.

Najgledanije filmsko ostvarenje bilo je “Leto kad sam naučila da plivam“ Radivoja Raše Andrića (192.833 gledaoca), a sjanu gledanost je imao i film „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića (167.846 gledalaca). Ostvarenja „Komedija na tri sprata“, „Vera“, „Sveta Petka: Krst u pustinji“ i „Ala je lep ovaj svet“, pogledalo je između 50. i 100 hiljada ljudi.

Nagrada za najbolji srpski film u 2022. godini, koju dodeljuje Asocijacija filmskih festivala Srbije, pripala je “Strahinji Banoviću“, Stefana Arsenijevića.

Filmski centar Srbije, finansijski je podržala 10 filmova, čije ćemo premijere imati priliku da vidimo u ovoj godini.

‘Žal“ -Koste Đorđevića, dramska komedija, donosi priču o tinejdžeru koji organizuje sahranu svoje bake, pokušavajući da na taj način zavede devojku u koju je zaljubljen. Varajući sve oko sebe, a najviše svoju majku, sa kojom je u kompleksnom odnosu i konstantnom sukobu, na kraju shvata da je prevario jedino samog sebe.

Drama ‘Pukotina u ledu“ – Maje Miloš, govori o Mariji, mladoj klizačici na ledu, koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom živi na obodu Beograda. Našavši se u finansijskom škripcu, Marija je primorana da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane. Međutim, ljubav mladog biznismena Luke, daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost. –

Reditelj Vuk Ršumović, imaće u ovoj godini premijeru svog filma „Među bogovima“ . Radnja počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd, na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci, tri nedelje ranije. Od tog trenutka, ona ulazi u tešku borbu, kako bi sahranila brata pod punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu, koje ima migrant bez dokumenata i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodie.

Radnja trilera “Pored tebe“, Stevana Filipovića, odvija se za vreme pandemije koronavirusa. Priča je usresređena na Kseniju, mladu novinarku tabloida, koja kreće u potragu za nestalim drugom iz razreda u doba “zaključavanja“. Iz razgovora preko društvenih mreža sa potencijalnim osumnjičenim ili ljudima koji imaju nekakve tragove, pokušava da izvuče bitno i reši misteriju.

Još jedna Drama nas očekuje u 2023.-oj. To je “Bauk“, Gorana Radovanovića, koji se bavi temom Nato bombardovanja 1999. godine, ali iz perspektive devetogodišnjeg dečaka Save.

I “Senoviti Mediteran“-Ivana Jovića je drama . Nakon niza godina, koje je proveo kao putujući ulični trgovac, igrajući nepomičnu skulpturu, Lazar se obreo na malom mediteranskom ostrvu. U njemu se javlja čežnja za povratkom kući, ali se njegov odlazak komplikuje zbog nemogućnosti sporazumevanja sa ostrvskom administracijom. Počinje da prikuplja dokumentaciju, a susreti sa službenicima su sve čudniji i nerazumljiviji.

“Izolacija“ je triler Marka Backovića, koji prati boravak u šumi, gde prati migracije životinja, mladog biologa Jovana. Na udaljenoj planini, smešten u drvenoj kolibi, on vodi računa o kamerama koje snimaju životinje. U jednom trenutku pojavljuje se misteriozni čovek. Kako vreme bude odmicalo, Jovan će biti svedok noćnih poseta, čudnih telefonskih poziva i neobjašnjivih zvukova. Tačka mentalnog pucanja biće situacija kada bude video ubistvo u šumi.

Posebnu pažnju publike izazvaće film “Čuvari formule“, za koji režiju potpisuje Dragan Bjelogrlić. Radi se o istinitom događaju. Naši naučnici koji su radili u Vinči 1958. godine, a ona je bila jedna od retkih nuklearnih instituta u svetu, na tajnom projektu “atomska bomba“. Nažalost su se ozračili i otišli preko “gvozdene zavese“ u Pariz. Tamo je profesor Mate uradio prvu transplantaciju koštane srži, a donori Francuzi, uradili su to na sopstvenu odgovornost, ne zanjući da li će da prežive. Srećom, jesu ali je Života, najmlađi naučnik, jako ozračen.

Check Also

Raspisan pesnički konkurs za osnovce ,, Moravske elegije“ Branku Miljkoviću u čast

Pesnički konkurs za mlade ,, Moravske elegije“ Braku Miljkoviću u čast se organizuje devetnaestu godinu …

Оставите одговор