Početna / DRUŠTVO / Nagrade za dan grada Vranja Zdravstvenom centru, Apotekama i Zavodu za javno zdravlje
hotel bell

Nagrade za dan grada Vranja Zdravstvenom centru, Apotekama i Zavodu za javno zdravlje

Komisija za mandatno – imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje Skupštine grada donela je Predlog Odluke o dodeli javnih priznanja za Dan grada, 31. januar, Dan oslobođenja Vranja 1878. godine.

Ove godine dodeljena su tri javna priznanja, pravnim licima. „Javno priznanje 31. januar“, u vidu diplome, pripalo je Zdravstvenom centru u Vranju, zbog izuzetnog rezultata na unapređenju zdravstvene zaštite.

„Od pojave nultog slučaja zaraženog virusom Kovid 19, u našoj zemlji na nivou Zdravstvenog centra Vranje, preduzete su maksimalne mere zaštite, kako pacijenata tako i svih zaposlenih, kao i mere dezinfekcije i stroge zabrane poseta svim službama bolnice. Od početka pandemije do 12. januara 2021. godine, u zgradi ATD-a je pregledano 30.311 pacijenata, urađeno je 24.999 laboratorijskih analiza, 22.005 RTG snimaka, 6.102 PCR testa, 8.582 brza serološka testa iz krvi i 5.426 brzih antigenskih testova iz nazofaringelnog brisa. U bolničkoj ambulanti Vranjske bolnice, pregledano je 19.069 pacijenata. Od samog početka, oformljena je i Kovid ambulanta za decu. Imajući u vidu da je Zdravstveni centar Vranje od samog početka pandemije izazvane koronavirusom poštovao preporuke struke, Ministarstva zdravlja, Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije, kao i Kriznog štaba grada Vranja i time doprineo unapređenju zdravstvene zaštite tokom 2020. godine, Skupština grada Vranja, dodeljuje Zdravstvenom centru Vranje „Javno priznanje 31. januar“.

„Javno priznanje 31. januar“, u vidu diplome, pripalo je i Zdravstvenoj ustanovi „Apoteka Vranje“ zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i vanrednog izvršavanja zadataka za vreme vanrednog stanja i epidemije virusa Kovid 19. Apotekarska ustanova Vranje je tokom vanrednog stanja bila zadužena za snabdevenost lekovima, sredstvima za dezinfekciju i zaštitnom opremom, ne samo građana Pčinjskog okruga, već i javnih preduzeća, privatnih firmi i kompanija. Apoteka Vranje je za vreme trajanja vanrednog stanja organizovala rad za najstarije građane u smeni od 04 do 07 časova, onim danima kada je to bilo dozvoljeno od strane Vlade Republike Srbije. Nisu zaboravljeni ni pacijenti u razuđenim selima Okruga, tako da su dostavljani lekovi u selima Vlase i Kriva Feja, Korbevac, Rataje sa okolinom, Ristovac, Dubnica, Vrtogoš, Barelić. Apoteka Vranje je tokom vanrednog stanja brinula i o ljudima na Kosovu i Metohiji. Zbog deficitarnosti sredstava za dezinfekciju, Apoteka Vranje je proizvodila gelove i rastvore za dezinfekciju za potrebe građana Vranja. Kako je Zdravstvena ustanova „Apoteka Vranje“, dala izuzetne rezultate izvršavajući zadatke za vreme vanrednog stanja i epidemije virusom Kovid 19, Skupština grada Vranja dodeljuje Zdravstvenoj ustanovi „Apoteka Vranje“, „Javno priznanje 31. Januar“.

„Javno priznanje 31. januar“, u vidu diplome, pripalo je i Zavodu za javno zdravlje Vranje, zbog izuzetnog zalaganja, organizovanja i izvršavanja zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana. Zavod za javno zdravlje Vranje svojom delatnošću pokriva teritoriju Pčinjskog okruga. Zavod za javno zdravlje Vranje je na samom početku epidemije bio jedina ustanova na teritoriji Okruga koja je uzimala briseve za PCR testiranje. Krajem marta, otvaranjem Kovid ambulanti, ukazala se potreba za edukacijom kadrova iz domova zdravlja koji će raditi na uzimanju uzoraka za PCR testiranje, pa je ZZJZ Vranje edukovao 135 zdravstvenih radnika za uzorkovanje. Od 06.03.2020. godine do 12.01.2021. godine uzet je ukupno 34.921 uzorak pacijenata za PCR i antigensko testiranje na SARS CoV2. U toku epidemije izazvane virusom Kovid 19, ZZJZ Vranje je vršio dezinfekciju životnog i radnog prostora po epidemiološkim indikacijama i po zahtevima. Na teritoriji grada Vranja izvršena je dezinfekcija 161.555 m2 zatvorenog prostora u cilju suzbijanja epidemije. Obzirom da je Zavod za javno zdravlje Vranje, dao izuzetne rezultate zalaganjem, organizovanjem i izvršavanjem zadataka na planu zaštite i bezbednosti građana, Skupština grada Vranja dodeljuje Zavodu za javno zdravlje Vranje „Javno priznanje 31. Januar“, navodi se između ostalog u obrazloženju Komisije za mandatno – imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje.

Pogledaj takodje

Imunizacija u Leskovcu sa 4 vakcine, u Covid bolnici isti broj pacijenata

Opšta bolnica Leskovac saopštila je najnovije podatke o broju hospitalizovanih ali i toku vakcinace u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *