Home / DRUŠTVO / Na Badnji dan, Leskovčanka Ivana Anđelković, hramu u “Dubočici“ poklanja osveštani krst iz Jerusalima
hotel bell

Na Badnji dan, Leskovčanka Ivana Anđelković, hramu u “Dubočici“ poklanja osveštani krst iz Jerusalima

Iako je osveštani krst Ivana u Leskovac donela i hramu Sveti Simeon Mirotočivi namenila još 2016. godine, sačekala je da svetinja ipak bude završena, kako bi on u njoj našao pravo mesto

Leskovčanka Ivana Anđelković je na hadžiluk u Jerusalim odlazila četiri puta i prilikom poslednjeg boravka u Svetom gradu, odlučila da osveštani krst sa darovima, koji je na svojim leđima odnela do Golgote, daruje hramu u naselju “Dubočica“:

– Svako ko učestvuje na hadžiluku, nosi svoj krst ulicom Bola, a na Golgoti, mestu na kojem je stradao Isus Hrist, osveštava se na grobu Gospodnjem. Još 2016. sam odlučila da ga poklonim Hramu u “Dubočici“, tada uveliko u izgradnji. Osim što je sam velika svetinja, krst u sebi sadrži kamenčić sa groba Gospodnjeg, Avramov hrast, kamenčić sa Tavora i neupaljivu kupinu. Sve te svtinje su urezane u krst. Dogovorila sam se sa sveštenikom da ga sutra, na Badnji dan, a uoči službe i paljenja Badnjaka, donesem u hram, priča Ivana.

Za sebe kaže da je vernik, te je stoga na hadžiluk odlazila četiri puta:

– Trebalo je da odem ponovo pre dve godine, čak sam i kartu kupila, ali je korona poremetila planove. Nadam se da ću ponovo imati priliku, jer je to nešto što se ne može prepričati. Mora se doživeti. U sećanju mi je još prvi hadžiluk, kada sam u Jerusalimu provela 21 dan. Obišli smo tada sva mesta na kojima je Gospod boravio, počev od Vitlajema, u kome se rodio, preko reke Jordan, pa do Golgote, na kojoj je stradao. Otuda se nisam vratila ista, jer vas sve ono što doživite, definitivno promeni. Čini mi se da sam, dok sam hodala ulicom Bola, osećala bičeve po leđima, onako kako ih je osetio i doživeo naš Gospod.

Srpske hadžije su tada, u domovinu donele i Blagodatni oganj, koji silazi na Veliku subotu, pred Vaskrs, a Ivana ga je, otkriva, prenela u ručnom prtljagu.

Služba uoči paljenja Badnjaka, sutra u Hramu Sveti Simeon Mirotočivi u naselju Dubočica, počinje u 16 sati, a tada će osveštani krst i stići u svetinju, kaže Ivana, pozivajući sugrađane da prisustvuju paljenju Badnjaka i celivaju Časni krst iz Jerusalima.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Još jedna manifestacija „Muzeji za 10“ je za nama

U proteklih sedam dana posetioci Narodnog muzej u Leskovcu imali su priliku da besplatno posete …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.