Home / DRUŠTVO / Ministarka Gordana Čomić u Leskovcu: Sve strategije o pravima manjina i ugroženih grupa su spremne
hotel bell

Ministarka Gordana Čomić u Leskovcu: Sve strategije o pravima manjina i ugroženih grupa su spremne

Višemesečni dijalozi sa predstavnicima lokalnih samouprava, civilnog društva, predstavnicima nacionalnih manjina i udruženja ranjivih socijalnih kategorija i borbu za ljudska prava su završeni i izveštaj će se 19. novembra naći pred Skupštinom Srbije, izjavila je danas u Leskovcu, ministarka Gordana Čomić

Poslednje u nizu Strategija, koje će poslanicima biti poslate na usvajanje su: Strategija za podsticajno okruženje za civilno društvo, Revidirana strategija za uključenje Roma, Strategija protiv diskriminacije i Akcioni plan za nacionalne manjine, rekla je ministarka Gordana Čomić, prilikom druge posete Leskovcu, u poslednjih par meseci:

– Obećali smo, tokom prethodne posete, da ćemo se potruditi da uradimo veliki posao i to smo uradili. U iIzveštaju Evropske komisije se kaže da Srbija ostvaruje napredak u vladavini prava, kao i da se preporučuje svim članicama da, na Međuvladinoj konferenciji u decembru, glasaju za odobrenje poglavlja 3 i 4. Ovakva odluka je posledica rada lokalnih samouprava, a mnogo manje Ministarstva.

Ministarka Čomić je naglasila da u Srbiji stanje nije zadovoljavajuće i da se na postignutom ne sme stati, jer se ovde stvari moraju rešavati dijalogom:

– Ne može se o problemima Roma razgovarati, bez Roma za stolom. Prave i pouzdane informacije o problemima osoba sa invaliditetom mogu da nam daju samo njihovi predstavnici, zato želimo dijalog sa njima. Do kraja februara ćemo imati izveštaj o stanju ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi i svim regionima u Srbiji, jer smo svima poslali upitnike. Tada ćemo se obratiti i novinarima.

U Leskovcu je ministarka sa predstavnicima opština iz Jablaničkog okruga, nacionalnih manjina, nevladinih organizacija i Centra za socijalni rad, razgovarala o održivom razvoju, odnosno uspostavljanju dijaloga, te kako bi Srbija trebalo da, po pitanju ljudskih prava, izgleda 2030. godine.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *