Home / DOGAĐAJI / Leskovački paraolimpijci Milan Petrović i Goran Šmelcerović otputovali na pripreme za Tokio
hotel bell

Leskovački paraolimpijci Milan Petrović i Goran Šmelcerović otputovali na pripreme za Tokio

Dok se na Olimpijske igre u prestonici Japana, polako spušta zastava, organizator se priprema za doček paraolimpijaca, koji će se za odličja na najprestižnijem sportskom takmičenju, nadmetati od 24. avgusta do 6. septembra. U srpskoj delegaciji je i leskovački biciklistički dvojac, Milan Petrović i Goran Šmelcerović. Oni su jutros otputovali na pripreme u Brzeće, a za Tokio lete za nešto manje od tri nedelje.

Dok pakuju kofere za Kopaonik, ne mogu da sakriju uzbuđenje zbog odlaska na Olimpijadu, iako su svesni da su okolnosti, zbog pandemije, potpuno drugačije.

– Nažalost, čitava godina za nas je bila katastrofalna i to ne samo zbog korone. Desile su se promene u Biciklističkom savezu, došao je novi selektor, tako da smona brojne aktivnosti i planove, jednostavno morali da zaboravimo. Ono što je strašnije, čitav teret organizacije priprema i takmičenja, od logistike, do realizacije, pao je na nas. Ne volimo ni da se potsećamo svega što nas je snašlo. Zato, nakon vrlo teškog perioda, jedva čekamo Tokio, kaže Goran Šmelcerović, koji u ovoj dvočlanoj delegaciji, pored uloge pilota, preuzima posao trenera, selektora, mehaničara.

Kako nisu uspeli da kupe specijalni bicikl za takmičenje na pisti, nastupiće u dve discipline: drumska trka i hronometar, na borilištu smeštenom u podnožju planine Fudži:

– Prvo takmičenje imamo 31. avgusta, sledeće 3. septembra. Bolji rezultat očekujemo na drumskoj trci, a uspeh bi svakako bio plasman među prvih 10. Znate, ozbiljne države svoje ekipe opskrbe posebnim biciklima za svaku disciplinu, posebnom osnovnom i dodatnom opremom. Mi smo prinuđeni da improvizujemo. Na isti bicikl stavimo drugi volan, nešto malo izmenimo i tako nastupamo. Prepušteni smo sami sebi, pa se snalazimo. U Londonu, na prethodnoj Olimpijadi smo na drumskoj trci bili 11, na hronometru 14. Vreme za iskorak, najavljuje, uz osmeh Milan Petrović.

Statistika pokazuje da su biciklisti u 40-im godinama, u najboljoj takmičarskoj formi, pa je to još jedan od razloga za umereni optimizam leskovačkog dvojca:

– Mladost donosi izvesne prednosti, ali biciklisti sa više kilometara “u nogama“, su, pre svega iskusniji, jer je ovo specifičan sport, gde i strategija igra važnu ulogu. Opterećenja se lakše podnose, mentalno se sazri pa se, inače teške, krivudave staze, kad ste dugo na biciklu, pametnije prelaze. U Londonu je jedan član vicešampionskog tima imao 50 godina, što najbolje potvrđuje vrednost iskustva, dodaje Šmelcerović.

Deset godina voze i nastupaju zajedno, što je takođe važno u takmičenjima.

Iako su mnoge planove, što zbog pandemije, što zbog internih “rokada“ u Savezu, u protekle gotovo dve godine morali da odlože ili promene, Milan i Goran su ipak nastupili na Svetskom kupu u Slovačkoj. I pored poteškoća na startu, trku su završili i uknjižili još jedno značajno iskustvo.

– Radujemo se Tokiju, iako će ovo takmičenje, zbog brojnih procedura, najpre ovde, a potom u Japanu, biti sigurno zahtevnije. Mi uvek dajemo sve od sebe, pa će tako biti i na Olimpijadi, rezervisanoj samo za najbolje. Pred nama su dve nedelje priprema, a onda dug let do Japana. Stižemo par dana pred trku, tako da ćemo imati vremena da uživo isprobamo trasu, kao što smo to bezbroj puta uradili virtuelno. Nadamo se dobrom rezultatu i sa ponosom ćemo nositi srpski grb na dresu, a svoj klub i grad u srcu i mislima, poručuju Milan Petrović i Goran Šmelcerović, leskovački paraolimpijci.

Srećno, momci!

Check Also

Sutra je Bogojavljanje: Po narodnom običaju u ponoć zamislite želju, tada se otvara nebo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra 19. januara proslavljaju Bogojavljanje. Bogojavljanje spada u jedan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *