Home / DRUŠTVO / Leskovački advokati i danas protestovali ispred Osnovnog suda
hotel bell

Leskovački advokati i danas protestovali ispred Osnovnog suda

Zajednica advokata Leskovac, povodom promene pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda Srbije želi na ovaj način da upozori građanstvo da je na delu nečuvena povreda načela pravne sigurnosti i pouzdanja u pravosuđe ove zemlje. Nakon protesta ispred zgrade Osnovnog suda, Advokatska komora Leskovac, oglasila se sledećim saopštenjem:

Pošto se u dva navrata nije uspelo sa naumom da se “nađe brzo rešenje za tužbe protiv banaka“, kako je to početkom godine od Vlade tražio MMF, prvi put sa izmenom Zakona o parničnom postupku, kojim bi se osujetilo pravo građana na pristup sudu, a drugi put sa “autentičnim tumačenjem“, kojim se menja smisao zakona, udruženja banaka i stranih investitora, izdejstvovala su sledeći korak. Sada se menja ustaljena sudska praksa.

Sudije najvišeg suda u zemlji, koje bi prve trebalo da čuvaju ugled i dostojanstvo pravosuđa, dozvolile su sebi da, pod pritiskom bankarskog lobija i izvršne vlasti, izmene svoje dosadašnje stanovište, usvojeno još 2000. godine i potvrđeno zaključkom istog Suda 20018.-te, da su ugovaranja i naplata troškova obrade kredita od strane banaka nezakoniti.

U saopštenju, Advokatska komora Leskovca naglašava da su na taj način u situaciju da izgube već dobijene parnice, doveli stotine hiljada građana svoje zemlje, u čije ime navodno donose i izriču presude. Ti isti građani će bankama morati da nadoknade i desetine hiljada evra na ime troškova sudskog postupka.

Takođe, kao najviša sudska instanca, čija je zakonska uloga da izjednačuje sudsku praksu nižestepenih sudova, menjajući stav i odluke, doveli su svoje kolege iz osnovnih, viših i apelacionih sudova u situaciju da moraju crveneti pred komšijama, rođacima i prijateljima, kao da nisu završavali isti fakultet, polagali iste ispite i radili isti posao.

Ako je do sada bilo privida pravne sigurnosti i nekakvog pouzdanja u zakon, od sada ga više nema, pa građani slobodno mogu očekivati da će im se politika mešati i u sporove oko međe sa komšijom.

Advokatura, čiji je ustavni zadatak da štiti prava i interese građana, ostaje čvrsto posvećena svojoj ulozi u pravnom sistemu ove zemlje, te će preduzimati sve mere koje joj stoje na raspolaganju, uključujući i proteste i obustavu rada, zaključuje se u saopštenju za javnost Advokatske komore Leskovac.

Check Also

Pucnjava u selu kod Leskovca, iz lovačke puške ranio komšiju

U jednom selu u okolini Leskovca sinoć se dogodio incident – pišu beogradski mediji. Kako …

One comment

  1. Kakva advokatska komora Leskovac?Kad Leskovac spada u područije AK Niš, i nema svoju komoru. Bilo bi lepo da pročitate tekst pre nego li ga objavite.

Оставите одговор