Home / Opštine / Bojnik / Leskovac i Bojnik, partneri na realizaciji projekta za bolju prepoznatljivost turističkih potencijala
hotel bell

Leskovac i Bojnik, partneri na realizaciji projekta za bolju prepoznatljivost turističkih potencijala

Preko regionalnog portala GIS, vrednog više od 88 hiljada evra, informacije o turističkim i drugim potencijalima dve lokalne samouprave, biće dostupnije većem broju ljudi

Grad Leskovac i opština Bojnik su za partnera u razvoju regionalnog geografskog informacionog sitema, imali Evropsku uniju, a podršku dobili od Vlade Republike Srbije.

Projekat predstavlja nastavak aktivnosti na uspostavljanju GIS-a u Leskovcu, započetih kroz prethodni: Povećanje atraktivnosti za investiranje, groz funkcionalni GIS“, sprovedenog, takođe uz podršku EU.

– Ovo je treći program, koji realizujemo preko EU PRO programa. Kroz prethodne su energetski sanirani škola “Vasa Pelagić“ i izrađen urbanistički plan za “Skobaljić grad“. U poslednjem za partnera imamo opštinu Bojnik. Obezbeđivanjem opreme, softvera i licenci, odnosno organizacijom obuka za zaposlene u JP “Urbanizam i izgradnja“, formirali smo Regionalni informacioni centar geoprostornih podataka, koji se odlikuje ljudskim i materijalnim kapacitetima da upravlja geoprostornim podacima na regionalnim nivou, podseća šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Saša Mladenović.

Geografski informacioni sistem je računarski informacioni menadžment sistem, uz pomoć koga se informacije snimaju, analiziraju i predstavljaju na mapama. GIS je, kao metod pametnog upravljanja, prepoznat i kao važan instrument u procesu Sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, dodao je Mladenović.

Sem turističkih podataka, na portalu www.vidijug.rs , nalazi se i jedinstven digitalni kartografski prikaz urbanističkih planova,,kao i braunfild i grinfild lokacija u Leskovcu i Bojniku.

– Grad Leskovac je, za potrebe održivog upravljanja i zaštite, nezavisno razvio aplikaciju Zaštićenih prirodnih dobara, kojom se, takođe, upotpunjava turistička ponuda. Za opštinu Bojnik je urađena aplikacija sa urbanističkim planovima i lokacijama za gradnju, sa identifikacijom do nivoa katastarske parcele, pojasnila je Tatjana Zdravković, direktorka sektora za urbanizam JP “Urbanizam i izgradnja“.

Aplikacije predstavljaju turistički vodič, sa preciznom prostornom identifikacijom: prirodnih motiva, znamenitosti, crkava i manastira, smeštajnih kapaciteta, lovišta, sportskih i objekata za avanturizam. Sve mogu biti ažurirane i dopunjavane novim podacima.

https://www.youtube.com/embed/nOeWq3prIy0

Check Also

MALA MATURA: Rešenja testa iz srpskog jezika

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog / maternjeg jezika. Ovo su rešenja:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *