hotel bell

Još 13 leskovačkih porodica do boljeg standarda, preko zajedničkog projekta ”ASB-a” i grada

Sporazum o saradnji danas su potpisali direktor nemačke nevladine organizacije ”ASB”, Gordan Velev i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, a ona podrazumeva sufinansiranje programa ”Promocija zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa u Srbiji, vrednog 32,5 hiljada evra

Ovaj projekat, koji je, ustvari, nastavak saradnje lokalne samouprave i ”ASB-a” iz 2021. godine, podržava nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, sa ciljem da doprinese socio-ekonomskoj inkluziji ugroženih društvenih grupa.

– Osnažiti eonomski makar jednu osobu iz marginalizovanih grupa, veliki je uspeh za svaki grad, jer kroz zapošljavanje i povećanje dohotka, postaju finansijski stabilne i, na najbolji način, brane integritet porodice. Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da su efekti ovakvih programa vrlo vidljivi i konkretni, pa ćemo se i ubuduće rado odazivati za učešće u njima, obećao je gradonačelnik Cvetanović.

Kroz ovaj projekat biće podržano 13 korisnika iz marginalizovanih društvenih kategorija u koje spadaju nezaposleni, jednoroditeljske porodice, Romi. Kroz različitu vrstu opreme, dobiće pojedinačne grantove u visini od po 2.500 evra.

– Sa ovim brojem korisnika, polako se bližimo cifri od 70 ljudi, koje smo, proteklih godina, zajednički podržali u grantovima, opremi, obuci. I u ovom projektu je kao jedna vrsta pomoći predviđena specijalizovana edukacija za korišćenje mašina ili drugih sredstava, prvenstveno u oblasti poljoprivrede. Imaćemo na raspolaganju saradnike sa Poljoprivrednog fakulteta. Nakon ovog, najavljujemo nove programe za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, tako da ćemo, po završetku tog procesa, do kraja godine imati i nove korisnike. Ne radi se o kurtoaziji, ali sve nadležne službe u Leskovcu su izuzetno agilne i aktivne, što znatno doprinosi kvalitetnoj realizaciji svih planiranih projekata, rekao je Gordan Velev.

Prema njegovim rečima, izveštaji o već sprovedenim sličnim programima, potvrđuju da su korisnici, recimo u oblasti poljoprivrede, sopstvene prihode uvećali za do 1.000 evra godišnje i kroz ostvarenu dobit na tržištu ili proizvode, unapredili standard svojih porodica.

Check Also

Uprava carina prodaje 9 automobila, 3 motocikla i prikolicu – detalji o licitaciji

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju …

Оставите одговор