Home / DRUŠTVO / INVESTICIJA TELEKOMA – „ALL IP“ TRANSFORMACIJA: Ulaganje 600 miliona dinara u mrežu optičkih kablova
hotel bell

INVESTICIJA TELEKOMA – „ALL IP“ TRANSFORMACIJA: Ulaganje 600 miliona dinara u mrežu optičkih kablova

Kompanije Telekom Srbija i Huawei nastavile su radove na postavljanju mreže optičkih kablova u Leskovcu.

U toku su radovi u ulici Žikice Jovanovića Španca koje je danas obišao gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović sa saradnicima i predstavnicima komšanija MTS i Huawei.

-Leskovac je prvi grad u jugoistočnoj Srbiji i među prvima u regionu u kome će biti psotavljeni optički kablovi preko jih će svi korisnici moći da dobiju brzi internet i savremenu televiziju. U toku su radovi u Vaskom i Radničkom naselju, na Hisaru i naselju Dubočica. Sledeće nedelje radovi se nastavljaju u samom centru grada, u naselju Zele Veljković. Prošle godine je optička mreža postavljena u naselju Rade Žunić, Gornje Stopanje, Donje Sinkovce, Bratmilovce, Mrštane, Donje krajineci i Kumarevo. Ukupna ulaganja su 600 miliona dinara ili 5 miliona evra – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

U oblasti telekomunikacija u ranijem periodu nije bilo velikih ulaganja, posebno kada je reč o državnom preduzeću Telekom Srbija.

-Ovaj projekat je značaj jer pristup interenetu, brzi protok informacija u današnjem svetu ima veliku ulogu. Tehnologija danas uslovlajva razvoj poslovanja brojnih institucija, privednih subjekata, škola u svih segmenata dzuštva. Uloga interenta je postala još važnija u vreme epidemije kada je veliki broj zaposlenih radio od kuće. Upravo iz tog azloga je lokalna samouprava uradila sve da se omogući što lakša, efikasna implmenetacija ovog prijekta a trotoari će biti vraćeni u prethodno stanje po završetku radova – naglasio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-Strateška saradnja dve Vlade se oličava i u ostvarenju projekta „ALL IP“ transformacije koji je pokrenut 2016. godine. Razvoj optičke mreće postaje jedan ozbiljan privredni zamajac. Nivo investicija je veliki a važno je napomenuti da veliki deo sredstava ostaje u lokalu. Radove i veliki deo materijal anavljamo u lokalu, što je dobro za privredni razvoj. Pored koristi koje će imati stanovništvo, bitno je reći da će privreda imati vleiku korist od razvoja optičke infrastrutkure. Danas investitori koji dolaze pitaju i za postojanje „optike“ i to predstavlja jednu od prekretnice za razvoj privrede – kazao je Slobodan Ristić direktor projekta „ALL IP“ kompanije „Huawei“ koji se obratio u ime dve kompanije.

Kablovi se polažu do svake kuće. Deo kablova ide podzemno, dok sekundarna mreža do domaćinstava može ići i vazdušnim pute.

Check Also

Uspostavljen redovan odvoz smeća u Vlasotincu

Nakon mesec dana neredovnog odvoza smeća, zbog kvarova na kamionima, JKP Komunalac Vlasotince je danas …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *