Početna / DRUŠTVO / Evo zašto treba da posetite jug Srbije
hotel bell

Evo zašto treba da posetite jug Srbije

Iako se svi uglavnom radujemo putovanjima u inostranstvo, istina je da naša zemlja ima brojne lepote i znamenitosti vredne pažnje, koje za veliki deo naših stanovnika ostaju neotkrivene i nepoznate.

Duh Mediterana moguće je osetiti i u temperamentu juga Srbije, ne mora se nužno otići dalje. Na ovom delu postojbine Južnih Slovena taložile su se tekovine najstarijih civilizacija, pa čak i onih praistorijskih, o čemu svedoče arheološki ostaci, a nikako se ne mogu zanemariti ni tekovine Osmanske imperije, koje se mogu prepoznati i u jeziku i navikama Nišlija i Nišlijki, Leskovčana i Leskovčanki i drugih stanovnika juga zemlje.

Možete izdvojiti jedan vikend i zaputiti se sopstvenim automobilom u ovaj živopisni kraj naše zemlje. Tako možete obići sve što vas zanima na komforan način i bez žurbe, a ako vam slučajno zatreba šlep služba Niš je grad u kome je ona lako dostupna, pa ne morate brinuti o tome.  

U sledećim redovima pročitajte zašto treba da posetite područje na kome su se ne bez razloga ukrštale različite kulture, kao i koplja brojnih ratnika, hiljadama godina unazad.

#1 Niš – najveći grad juga Srbije

Ovaj grad, koji je bio administrativni, vojni i trgovinski centar različitih država i carstava u čijem je sastavu bio, mesto je rođenja čak i dvojice rimskih careva, Konstantina III i Konstancija. Upravo taj podatak svedoči o činjenici da je biografija Niša obećava veoma zanimljivu i intrigantnu priču o ovom gradu.

S obzirom na povoljan geostrateški položaj, Niš je bio na meti brojnih osvajača, koji su hteli da ga upotrebe za ostvarivanje najvećih ratnih pobeda, te i ne čudi što su njegovom teritorijom prošli mnogi narodi, a samo neki od njih su Iliri, Kelti, Tračani, Huni, Vizantinci, Osmanlije i drugi.

Još zanimljiviji podatak je činjenica da se u Narodnom muzeju u Nišu mogu videti ostaci još iz doba paleolita, a iz perioda bronzanog doba pronađene su grobnice i veliko naselje, koje se nalazi pored antičkog nalazišta Medijana.

S obzirom na raskošnu istoriju ovog područja, u Nišu ćete moći da posetite brojne spomenike koji svedoče o životu pre više hiljadu i više godina, kao što je pomenuta Medijana, zatim praistorijski lokalitet Bubanj, ali i još brojnija znamenja iz perioda vladavine Turaka. 

Na prvom mestu, tu je Niška tvrđava, vojno utvrđenje iz 17. veka, nezaobilazno na mapi bilo kojeg turiste koji dođe u ovaj grad, zatim Čegar, brdo na kom se odigrala čuvena bitka 1809. godine, a koja je i povod za nastajanje Ćele kule, spomenika sa uzidanim lobanjama srpskih ustanika stradalim u bici na Čegru.

Ovaj grad svojim brojnim znamenitostima svedoči i o drugim važnim istorijskim događajima na ovim prostorima, kakvi su Logor Crveni krst, sačuvani logor iz Drugog svetskog rata, zatim Spomen kapela, podignuta u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine i druge.

Ukoliko želite da uživate u pozorišnim predstavama, možete pogledati repertoar Narodnog pozorišta i odabrati predstavu po želji, a takođe možete posetiti kulturne manifestacije kao što su Filmski susreti, Niške muzičke svečanosti, Nišvil i brojne druge.

#2 Leskovac – grad koji je dobio ime po šumama lešnika

Nije samo područje Niša bilo naseljavano tokom praistorije – u Leskovcu je pronađeno čak 106 lokaliteta koji svedoče da je život postojao na tom mestu u mlađem neolitu, bronzanom dobu i gvozdenom dobu, a od perioda srednjeg neolita se ovaj prostor intenzivno naseljavao.

Značajni arheološki lokaliteti koje možete obići u Leskovcu i u njegovoj neposrednoj blizini jesu Caričin grad, kulturno dobro iz 6. veka, ostaci utvrđenja na brdu Hisar, ostaci srednjovekovnog grada Zelen-grada, lokalitet Gradac i mnogi drugi.

Takođe možete posetiti Narodno pozorište, koje je osnovao naš veliki pisac Radoje Domanović, zatim Narodni muzej, posebno interesantan Muzej tekstilne industrije u obližnjem mestu Strojkovcu.

#3 Medveđa – opština koja krije mnoge zanimljivosti

Još jedan nepravedno zapostavljen deo Srbije, koji je sedište brojnih manifestacija u leto i u jesen, kada ga je najbolje posetiti. Zadiviće vas lepota Sijarinske banje, u čijem se centru nalazi gejzir visine 8 m, jedini u Jugoistočnoj Evropi, koji je ujedno i  poslednji svedok vulkanske aktivnosti ovih prostora.

Medveđa krije i reku Jablanicu, najveću jugoslovensku sušicu, koja je u zimskim mesecima plahovita i bučna, Ćorov vodopad, visine 18 m, čije se postojanje objašnjava brojnim zanimljivim legendama.

Nezaobilazna je i planina Radan, park prirode koji zahvata veći broj opštine, kojima se mnogi turisti rado vraćaju zbog reliktnih vrsta, raskošne prirode i obilja izvora, a tu je i Đavolja varoš, prirodni fenomen koji intrigira sve posetioce i sve one koji tek nameravaju da dođu.

Verovatno ćete imati prilike da razgovarate sa meštanima ili da čujete njihov međusobni razgovor i divite se bogatstvu našeg jezika, što će celu avanturu učiniti još interesantnijom! Preporučujemo vam i da se obavezno prepustite uživanju u gastronomskim specijalitetima juga Srbije i počastite i svoja čula! Nadamo se da smo vam dali dovoljno motiva da posetite ovaj deo naše zemlje i da će to biti jedna od sledećih domaćih destinacija na kojoj ćete uživati!

/PROMO/

Pogledaj takodje

Obuka za leskovačke prosvetare na temu razvoja kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod dece

U savremenom obrazovanju sve više pažnje posvećuje se podsticanju kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *