hotel bell

Državna sekretarka Ivana Popović, danas u Leskovcu predstavila platformu e-Agrar

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ivana Popović, održala je danas u sali Skupštine grada Leskovca sastanak sa predstavnicima Jablaničkog okruga, na kome se govorilo o platformi e-Agrar.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obratio se u uvodnom delu sastanka i ukazao na prednosti ove aplikacije.

„Ova platforma će umnogome olakšati poljoprivrednim proizvođačima registraciju poljoprivrednih gazdinstava, podnošenje zahteva za republičke subvencije i obezbediti njihovu tranparentnost – u svakom trenutku imaće uvid šta se dešava sa obradom njihovog zahteva. Papirne forme, čekanje u redovima po brojnim šalterima, zameniće ova platfoma, koja će omogućiti da se u mnogo kraćem roku registruje poljoprivredno gazdinstvo, obnovi njegov aktivni status, podnese zahtev za neki vid republičkih podsticajnih mera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Grad Leskovac se aktivno uključio kako bi nosiocima poljoprivrednih gazdinstava pomogao da što lakše ovladaju ovom platformom. Poljoprivredna stručna služba je uzela učešća i aktivno radi na terenu sa našim sugrađanima, poljoprivrednim proizvođačima. Svesni smo da će taj proces zahtevati vremena, s obzirom na pretežnu starosnu strukturu naših sugrađana koji se bave poljoprivredom, ali benefite ove platforme će osetiti upravo oni, jer će mnogo brže i jednostavnije i sami moći da obave mnoge poslove vezane za poljoprivredno gazdinstvo“.

Državna sekretarka Popović je istakla da je smisao e-Agrara da se formira jedinstvena i jasno definisana baza poljoprivrednih gazdinstava, koja će sublimirati podatke iz svih relevantnih službi, kako bi se sprovodila finansijski odgovorna agrarna politika. Ona je pozvala predstavnike poljoprivrednih stručnih službi sa teritorije Jablaničkog okruga da kroz terenske aktivnosti pomognu svojim sugrađanima poljoprivrednim proizvođačima da dođu do e-Id broja, da ažuriraju podatke o svojim gazdinstvima na e-Agraru, podnesu elektronske zahteve za subvencije, i da im pruže svu potrebnu pomoć i podršku u daljem radu sa aplikacijom. Takođe, navela je da će od 1. aprila početi prijavljivanje za premiju za mleko, koje će trajati 12 dana, kao i za subvencije po hektaru, za koje će rok biti 45 dana.

Sastanku su prisustvovali, pored predstavnika leskovačke lokalne samouprave, i predstavnici opština Lebane, Vlasotince, Bojnik, Crna Trava i Medveđa. Oni su ukazali na izazove sa kojima se u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima suočavaju kada je u pitanju funkcionisanje platforme i izneli predloge za njihovo prevazilaženje. Posebno je naglašeno da im je leskovačka Poljoprivredna stručna služba od početka ovog procesa na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Check Also

UPOZORENJE METEOROLOGA: Do nedelje na jugu Srbije na snazi narandžasti meteo alarm

Republički Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na vremenske (ne)prilinike danas i za vikend. Na …

Оставите одговор