Home / DRUŠTVO / DNEVNIK DVE BABICE – Priča o ženama koje olakšavaju pripremu za najradosniji dan
hotel bell

DNEVNIK DVE BABICE – Priča o ženama koje olakšavaju pripremu za najradosniji dan

Doneti odluku da imate dete – to je važno. To znači doneti odluku da zauvek vaše srce bude izvan vašeg tela – Elizabet Stoun.

A do dolaska vaše bebe sledi period pripreme, koji trudnice preživljavaju na ovaj ili onaj način. Podrška najbližih je ključna ali dobro dođe i podrška potpunih neznaca koje vrlo brzo postanu deo porodice.

Naša današnja priča je o Leskovčankama Kristini Arsić i Radmili Pejković Ilić. Priča o medicinskim sestrama koje su došle na ideju da pomognu svim budućim mamama.

„Trudnoća je veoma osetljivi period u životu jedne žene, kako fizički tako i psihički. Zato je neophodno trudnicama pristupiti sa razumevanjem i pružiti im podršku. Ni jedan strah kod trudnica nije glup, a mi se našim savetim trudimo da ga u potpunosti otklonimo. I ne, ovo ne radimo zbog novca, već zbog ljubavi prema poslu – ističe za Dnevnik Juga, Radmila Pejković Ilić.

Na svom blogu, instagram i facebook profilu dnevnik dve babice one daju trudnicama vetar u leđa i tokom perioda trudnoće ali i posle poroda.

„Ovaj blog je nastao kao moj četrdesetodnevni projekat. Ali sada se čini da će prerasti u nešto više i ne mogu vam opisati svu sreću koju osećam zbog toga. Svakog dana pišemo o svakoj nedelji trudnoće, šta trudnicu čeka i na šta da obrate pažnju. Koliko je duboko more saveta o trudnoći zna svaka trudnica, koju su svojim preporukama, pričama i upozorenjima zasule majke, babe, strine, ujne i tetke iz najbolje namere da bude „kako treba“. Briga uže i šire porodice je dobrodošla, ali ponekad može da bude napadna i zabrinjavajuća, naročito ukoliko je protkana narodnim verovanjima. Svaka trudnica treba najpre da sluša sebe i signale koje joj šalje telo, šta joj prija a šta ne i da se uredno konsultuje sa svojim lekarom o svim pitanjima i dilemamam, bez stida i zadaške.

Trenutna situacija oko korona virusa, onemogućila je mnogim trudnicama da prođu obuke koje se svake godine organizuju u okviru DZ Leskovac, te su tako Rada i Tina organizovale online druženja sa doktorima na svom You tube kanalu Dnevnik dve babice , koji pored trudnoće daju i savete o reproduktivnom zdravlju žene.

„Na početku smo kao što sam malopre pomenula krenuli smo sa postovima, koje su pratile više od 10.000 žena, a na njihovu inicijativu je krenula i škola koju smo organizovale preko Zoom platforme. U svom timu imamo profesionalce poput nutricioniste, ginekologa, anesteziologa, tako da sve naše sugrađanke ali i žene iz cele Srbije i regiona mogu da dobiju adekvatan savet, da im se ukoliko imaju neki ginekološki problem, a sa teritorije našeg grada su zakaže pregled ili da im se da online savet ukoliko to nisu.

Ove mlade i ambiciozne dame u planu imaju da svoju mini školicu trudnoće i roditeljstva plasiraju na nivou grada i da uključe što veći broj budućih mama ali i svih žena koje vode računa o svom reproduktivnom zdravlju.

Check Also

Rekonstruiše se pružni prelaz ispred Brestovca, do koga se danas stiže alternativnim pravcima

Sredstva za rekonstrukciju, u iznosu od 2,5 miliona dinara, obezbedili su zajednički preduzeća “Infrastrukture železnice“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *