Home / DOGAĐAJI / Danas proslavljamo Svetog Jeremiju, zaštitnika od ZMIJA
hotel bell

Danas proslavljamo Svetog Jeremiju, zaštitnika od ZMIJA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici prosvaljaju danas Svetog proroka Jeremiju.

Jeremijin dan je jedan od svetovnih praznika koji potiče iz pradavnih vremena, kada je čovek živeo primitivno, okružen njemu nerazumljivim ili potpuno nepoznatim pojavama i silama, koje ljudska svest nije mogla, niti je smela, da istražuje njihovo poreklo i prirodu. Ovim danom crkva i vernici obeležavaju lik i delo biblijske ličnosti Svetog proroka Jeremije, za koga se veruje da je zaštitnik od zmija otrovnica. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 1. maja po crkvenom, a 14. maja po gregorijanskom kalendaru.

Po predanju na ovaj dan pravoslavni vernici razgone zmije i druge gmizavce da ne bi preko leta dosađivali. Sve počinje tako što neko iz kuće toga dana treba da porani, uzme tiganj i lupajući u njega nekoliko puta ponovi:

„Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela“

Po narodnom verovanju do onog mesta na kome se čuje lupanje i pesma, dotle zmije neće smeti da se približe. Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije.

U nekim krajevima stari ljudi veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci.

Takođe, po narodnom vreovanju u nekim krajevima Srbije treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

Check Also

Iz gradskog budžeta isplaćen novac JKP „Komunalac“ za održavanje čistoće i zelenila

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma u iznosu od 14.057.116,60 dinara na ime …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.