Home / DRUŠTVO / Dan kada je otišao Bata, glumac sa više od 400 filmskih i televizijskih uloga
hotel bell

Dan kada je otišao Bata, glumac sa više od 400 filmskih i televizijskih uloga

Velimir Živojinović, koji je gotovo od rođenja nosio nadimak Bata, na filmskom platnu je debitovao 1955. godine i do smrti, 22. maja 2016., igrao je u 350 filmova i 70 serija, što ga čini jugoslovenskim i srpskim glumcem sa ubedljivo najviše uloga.

Pošto se o Bati, manje-više sve već zna, danas, u znak sećanja na ovog velikog umetnika, podsećanje na manje poznate detalje.

Malo se zna da je Bata glumio u 17 vesterna, snimljenih u Nemačkoj. Igrao je na hrvatskom, makedonskom, slovenačkom, romskom, albanskom, nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom i ruskom jeziku.

Akademiju je upisao tek iz trećeg puta, kao već dokazani glumac. U godinama između tri pokušaja da započne studije na Akademiji, radio je najrazličitije poslove: kao milicioner, moler, stolar i izvršitelj u opštini Vračar. Kasnije je više puta naglašavao da mu je to dragoceno iskustvo zdušno pomagalo u tumačenju uloga.

Za nabrajanje nagrade koje je osvojio tokom duge i plodne karijere, trebalo bi mnogo vremena i prostora, a jedna od poslednjih je Specijalno priznanje za doprinos afirmaciji srpskog filma Leskovačkog internacionalnog filmskog festivala – LIFFE, 2015. godine.

Par godina kasnije, nekadašnja Bojanska ulica na Crvenom krstu u Beogradu, ponela je Batino ime. Kako je to ulica u kojoj se rodila njegova supruga Lula, njihova deca su je zadirkivala da je ona jedina žena na svetu koja može da kaže da se rodila u ulici svog muža.

Check Also

Mišići se uskoro useljavaju u novi dom!

Mića i Tamara Mišić, sa sinovima Mihajlom i Božidarom, zahvaljujući inicijativi i akciji Fondacije “Pokreni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.