Home / DRUŠTVO / Čišćenje Šainovačkog, Rudarskog i rasteretnog kanala
hotel bell

Čišćenje Šainovačkog, Rudarskog i rasteretnog kanala

Radovi na seči drveća i šiblja te proširenje korita , počeli su 17. avgusta i najpre se izvode na Šainovačkom kanalu

Šainovački kanal je vodotok drugog reda, koji se sa svakom obilnijom kišom izlije, plaveći okolne oranice i domaćinstva, pa je u Operativnom planu odbrane od poplava za tekuću godinu, zauzeo prioritetno mesto. Reč je o investiciji vrednoj 30 miliona.

– Ovo je složen i značajan projekat, jer će biti očišćeni vodotokovi drugog reda u dužini od 10, 3 kilometra. Radove bi izvođač, vlasotinački HSV, trebalo da završi za 60 radnih dana. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, već se situaciji moramo prilagoditi, odnosno pripremiti. U nadležnosti grada Leskovca je 560 kilometara vodotokova drugog reda i zato svake godine pravimo plan njihovo čišćenja i uređenja. Od 2013. godine do danas u taj posao je uloženo 45 miliona dinara, a samo lane smo u izgradnju rasteretnog kanala i mosta na Tulovskoj reci izdvojili 100 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U prvoj fazi čišćenja Šainovačkog kanala angažovan je bager sa tarupom, koji drveće i rastinje u koritu i na stranama kanala seče i sitni na licu mesta, a tek kasnije će se preći na detaljnije uređenje:

– Kad očistimo koristo i priobalje od rastinja, počećemo proširenje. Dubina prokopa je pola, a širina četiri metra. Nailazimo na razumevanje ljudi i ostvarili smo dobru saradnju sa predstavnicima mesne zajednice, jer se na terenu najčešće susrećemo sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima, što ume da ometa i usporava radove, ističe Mile Krstić, iz Preduzeća “HSV“.

Aktuelno je i čišćenje predbrana na Vodosistemu “Barje“, za koje je izdvojeno 17,5 miliona dinara, a radi se o projektu od važnosti za bezbednost stanovništva i zaštitu životne sredine.

Check Also

Još jedna manifestacija „Muzeji za 10“ je za nama

U proteklih sedam dana posetioci Narodnog muzej u Leskovcu imali su priliku da besplatno posete …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.