Home / Opštine / Bojnik / Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovao studijsku posetu Beču u okviru projekta „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“
hotel bell

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovao studijsku posetu Beču u okviru projekta „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“

U okviru projekta „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je u Beču 01. i 02. oktobra organizovao studijsku posetu u cilju učestvovanja na tematskim sastancima sa ciljem uspostavljanja međunarodne saradnje za prenos dobre prakse primene koncepta pametne specijalizacije regiona.

Na studijskoj poseti učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji su i partneri na projektu (Leskovac, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Vranje, Vladičin Han, Trgovište, Bujanovac i Preševo).

Cilj studijske posete bio je upoznavanje sa primerima dobre prakse pametne specijalizacije u Evropskoj uniji tj. Austriji.
Predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, gradonačelnika dr sci. med. Gorana Cvetanovića i sekretara Skupštine Zorana Vukašinovića, direktorku centra Draganu Belenzadu i predstavnike ostalih opština primio je ambasador Republike Srbije u Austriji Nj. E. Nebojša Rodić sa atašeima i službenicima Ambasade. Na prijemu su predstavljeni kapaciteti i mogućnosti Jablaničkog i Pčinjskog okruga, razgovaralo se o mogućnostima zajedničkog delovanja gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Austriji uz pomoć Ambasade Republike Srbije posebno u oblasti predstavljanja investicionih prilika našeg regiona dijaspori i investitorima.

„Pametna specijalizacija je evropski model regionalnog i ekonomskog razvoja zasnovan na znanju i inovacijama. Koncept promoviše strateško i efikasno korišćenje resursa u cilju postizanja ekonomskog rasta i rasta zaposlenosti kroz prepoznavanje i razvijanje komparativnih prednosti regionalne i lokalne ekonomije.

Ovom studijskom posetom želeli smo da upoznamo donosioce odluka u gradovima i opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa primerima dobre prakse u Austriji i predstavimo im koncept pametne specijalizacije kao i kako on funkcioniše u praksi“, rekla je direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada.
„Namera projekta je da putem podizanja nivoa svesti motiviše ciljne grupe (javni, privredni, akademski i civilni sektor) za učestvovanje u procesu definisanja razvojnih prioriteta kao i da putem međunarodne saradnje i izgradnje kapaciteta subjekata regionalnog razvoja postavi osnove za primenu pametne specijalizacije u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu“, – dodala je ona.

Učesnici studijske posete posetili su i kompanije Landgarten, Energy park a.d, BIOGAS i upoznali se sa primerima pametne specijalizacije koju mogu biti primenjeni i kod nas. Susreti su organizovani u saradnji sa kancelarijom Privredne komore Srbije u Beču na kojima je prisustvovala i predstavnica privredne komore u Beču, Nada Knežević.
Projekat „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ sufinansiraju Razvojna agencija Srbije, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 10 jedinica lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Izvor: Grad Leskovac

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *