Belmuž rado viđen i na leskovačkoj trpezi

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Spoj kuhinja južne i istočne Srbije danas smo mogli da vidimo na manifestaciji održanoj u Leskovcu “Festival leskovačke sprže i gurmanluka”.

Komšije iz Svrljiga su danas za sve Leskovčane pravile Belmuž, jelo od brašna i sira, po kome su Svrljižani i poznati.

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projanog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Belmuž je najbolje kuvati u kazanu. Sir se topi na laganoj vatri uz mešanje dok se rastopi i počne da se kuva. Zatim se polako dodaje brašno uz stalno mešanje. Kad se izdvoji masnoća po ivici posude, a smesa bude kompaktna belmuž je gotov. Jelo se servira toplo i dosta je kalorično.

Danas se ovo jelo služi i u kafanama i restoranima širom Srbije, a stari kulinarski majstori kažu da najbolje ide uz kiselo mleko.

Check Also

Školarci od petka na mini raspustu

Prolećni raspust ove godine doneće učenicima punih deset dana odmora “u komadu”, što će biti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *