Početna / DOGAĐAJI / Zvuci tradicionalne muzike u porti vlasotinačke crkve

Zvuci tradicionalne muzike u porti vlasotinačke crkve

Porta vlasotinačke crkve još jednom bila mesto okupljanja ljubitelja tradicionalne muzike. U ovom predivnom ambijentu koji odiše mirom i spokojem, ispod samog zvonika crkve još jednom je improvizovana scena na kojoj je nastupila etno grupa Izvor iz Vranja. Članovi ove grupe svojim nastupom su pokazali koliko je jaka duhovna vertikala naroda sa ovih prostora koja se gradi muzikom.

Vokalno – instrumentalni sastav Izvor se već deceniju i po bavi čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, posebno juga Srbije, a ponajviše Vranja.

Jug Srbije je oduvek bio raskršće na kome su se međusobno dodirivale i uticale jedna na drugu mnoge kulture: srpska, otomanska, bugarska, makedonska, grčka. Sve one, uz Vranjsku gradsku pesmu koja se nalazi na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, čine temelj na kome grade svoju interpretaciju članovi grupe Izvor.

Publika je sinoć uživala u zvucima skoro zaboravljenih muzičkih instrumenata i raskošnoj lepoti glasa Ivane Tasić, soliste RTS-a.
Pored Ivane Tasić, sinoćnu postavu grupe činili su Katarina Dimić, Dejan Dimić, Dalibor Mladenović i Boban Mitić, koji su svirali tambure, kaval, tapan i tarabuku.

Na repertoaru su bile pesme sa Kosova i Metohije, iz Makedonije, kao i splet vranjskih pesama.

Velikim aplauzom publika je nagradila izvođenje pesme „Milijano, ćero moja mila“, koja potiče iz Pasjana kod Gnjilana i do sada nije tonski zabeležena, ali će se uskoro naći na novom albumu grupe Izvor.

Repertoar Izvora je veoma širok i raznovrstan, ali su vranjske pesme prioritet. Do sada su obradili i izvodili preko sto tradicionalnih pesama i ora sa ovih prostora.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

U petak književno veče akademika Gorana Petrovića u leskovačkoj Biblioteci

U petak, 20. septembra 2019. godine u 20 časova, u Čitaonici Biblioteke, održaće se Кnjiževni …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *